Exercițiu de neuitare: Henri J.M. Nouwen

E

La 21 septembrie 1996 se stingea unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori creștini ai secolului XX: Henri Nouwen. S-a născut în 1932 în Olanda, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Statele Unite şi în Canada. A fost preot catolic şi un foarte îndrăgit conferenţiar şi autor de lucrări de teologie şi spiritualitate. A predat la universităţile Notre Dame, Yale şi Harvard din SUA.

A scris 39 de cărţi, care au fost traduse în numeroase limbi şi vândute în milioane de exemplare. Printre cele mai cunoscute: The Wounded Healer: Ministry in Contemporary Society (Tămăduitorul rănit: misiunea preoţească în societatea contemporană – 1972), A Cry for Mercy: Prayers from the Genesee (Un strigăt pentru îndurare: Rugăciuni din Geneză – 1981), In the Name of Jesus: Reflections on Christian Leadership (În numele lui Isus: Reflecţii despre păstorirea creştină – 1989), Life of the Beloved: Spiritual Living in a Secular World (Viaţa Fiului preaiubit: Trăirea spirituală într-o lume seculară – 1992), The Return of the Prodigal Son: A Meditation on Fathers, Brothers and Sons (1992, trad. rom. Întoarcerea fiului risipitor, 1999), The Inner Voice of Love: Journey Through Anguish to Freedom (Vocea lăuntrică a iubirii: O călătorie prin suferinţă spre libertate – 1996), Bread for the Journey: A Daybook of Wisdom and Faith (1997, trad. rom. Pâine pentru drum, 2014).

În ultimii zece ani ai vieţii a lucrat cu persoane cu handicap mintal şi fizic sever în cadrul unei comunităţi din apropiere de Toronto. S-a stins din viaţă în 1996, în Olanda.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.