Dragobete versus Valentin

D

Corespondentul lui Cupidon din mitologia greacă, DRAGOBETE este zeul iubirii la români. Fiul de-al Babei Dochia, după cum ne lămuresc folcloriștii, el este un tânăr chipeș, seducător și iradiant. Cronologic survine după Ziua Îndrăgostiților care stă sub patronajul lui VALENTIN. Așadar, varianta românească are un iz puternic naționalist, varianta americană are un iz universalist. Opunând aceste două sărbători, opunem de fapt două concepte majore: naționalul versus internaționalul. Într-o epocă a globalizării ireversibile, te poți întreba pe bună dreptate ce șanse ar mai avea o sărbătoare ca cea a lui Dragobete.

An de an constatăm efortul mass-mediei de a ne arăta importanța variantei românești. Și Valentin înseamnă ceva, dar Dragobete e mai de-al nostru. De ce nu am alege varianta autohtonă, totuși neuitând-o nici pe cea mondială. A cultiva tot soiul de ritualuri dragobetiene devine într-o zi ca aceasta un intens subiect. Puțini însă se implică în această poveste… atât de românească. Exoticul (și orientalul) Dragobete, se luptă în van cu impozantul (și occidentalul) Valentin. Sorții de izbândă cad în fiecare an de partea celui din urmă.

În acest deznodământ nu vedem decât emblema unei realități. Discursul naționalist este tot mai timid în lumea noastră, în vreme ce discursul globalizant ne asurzește. Dragobete își duce mai departe anonimatul, în vreme ce Valentin își ajustează mereu notorietatea. Realismul acestei concluzii nu trebuie să ne destabilizeze în nici un fel. Mai degrabă ar trebui să luăm toate acestea ca o provocare. Și pentru că tot e complicat, mai bine am transforma fiecare zi într-un elogiu adus iubirii. În jur e atâta ură și tensiune, de ce n-am fi noi diferiți. Nu-i așa?!

comentarii

  • Dragobete – Valentin; 1 Martie – 8 Martie; Dar si puzderia de sarbatori religioase care definesc spatiul nostru romanesc au un singur scop: sa arunce in derizoriul insusi conceptul de sarbatoare
    instituit candva de Dumnezeu.

    • Asta cam așa e.
      A ține sărbătorile așa cum se cuvine presupune anumite rigori. Prea am uitat de ele, prea le-am ignorat. Degradarea societății nostre se vede și în felul cum (nu) știm să ne ținem sărbătorile.

  • de vreo 20 de ani ma cheama si pe mine valentino pe aici si tot ascult poeziile.
    am ramas mirat de concurentul asta dragobete … numele nu-mi provoaca cine stie ce invidie. dar razboiul mi se pare oricum intre cei care fac publicitate sa-si vanda produsele. deja daca am vorbi de niste oameni ar fi morti si ingropati dar tot ar fi ceva . dar basme… zei in care nu cred nici copiii mici. ramane sa facem din fiecare zi cum ziceti o sarbatoare a dragostei. singurul lucru din care ave de castigat.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.