Dilema lui Scheele

D

Jonathan Scheele a fost un reputat diplomat britanic. Când a venit Comisia Europeană la București (în perioada aderării la UE), Scheele a fost un negociator activ. Spre binele nostru, domnia sa a devenit un fel de avocat al țării noastre, trădând afinități neașteptate. Mai degrabă decât prieten, România este familia mea. Și oricâtă frustrare aș simți, rămâne familia mea – declara într-un interviu pentru HotNews.

Speculativ și profund, Scheele a fost atras de istoria și destinul României. Nu ar fi primul vest-european sedus de plaiuri mioritice. Au mai fost și alții și sigur vor mai fi. Mi-a atras atenția o referire pe care acesta a făcut-o cu privire la noi.

Într-o notă de jurnal scria:

România este o țară pe care cu cât o cunoști mai bine, cu atât o înțelegi mai puțin.

Să fi avut oare dreptate?!

comentariu

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.