Despre neprihănire la RVE

D

Începând de azi, după programul obișnuit (09 și, reluare, 21), în fiecare joi Radio Vocea Evangheliei Oradea va transmite o serie nouă de mesaje biblice. În număr de cinci, ele sunt rodul unei preocupări ce o am de la începutul acestui an.

M-a fascinat în ultima vreme modul în care apostolul Iacov concepe neprihănirea. Într-un fel am vrut prin această serie de mesaje să fac dreptate acestei epistole. Prea de multe ori a fost pusă în contrast cu gândirea celor pauline. Adesea doctrina despre neprihănire a fost asociată exclusiv cu apostolul Pavel, în vreme ce doctrina despre merit (fapte) cu apostolul Iacov. În realitate cei doi apostoli s-au completat reciproc, iar o lectură atentă întărește opinia.

Metoda mea de lucru a fost următoarea. Să extrag din fiecare capitol al epistolei acel fragment care are legătură cu conceptul de neprihănire. În felul acesta am descoperit rigorile, temelia, imperativele, roadele și chiar riscul pierderii neprihănirii. Dacă Pavel discută mult neprihănirea din perspectiva lui Dumnezeu care o oferă, Iacov prezintă neprihănirea la lucru. Acea neprihănire care se vede prin fapte, deși faptele nu sunt o demonstrație ostentativă. Asemenea pomului bun care face fructe comestibile, omul neprihănit va rodi în mod natural.

Am ajuns la concluzii încurajatoare și de o profunzime la care nu m-aș fi gândit înainte. Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru această oportunitate. După înregistrarea mesajelor îmi dau seama că am fost tributar unei prejudecăți hermeneutice. Nu dragii mei, Iacov nu este decât într-o contradicție aparentă cu Pavel. Pe fond, cei doi reprezintă două fațete ale aceluiași diamant.

Sper din suflet ca cele rostite să fie ziditoare. De fiecare dată când trimit predici la radio mă gândesc la cei care mă vor asculta. Oare ce stare vor avea? Oare cât răbdători vor fi pentru a asculta până la sfârșit? Oare în ce context vor fi mutat turnerul pe RVE? Sau, mai mult, oare ce i-a făcut să se oprească pe site-ul postului de radio? Dincolo de aceste întrebări, încredințez totul în mâna Dumnezeului suveran. Fie El alinarea și Învățătorul nostru mereu.

comentarii

  • sunt intereseata de aceste predici, exista cumva posibilitatea de a le asculta online? multumesc

    • Predicile mele pot fi ascultate online chiar pe site-ul RVE Oradea (www.rve-oradea.ro). Aceasta în fiecare joi de la ora 9 și, reluare, de la ora 21.
      Alese binecuvântări.

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.