Cum arăta Ierusalimul din vremea lui Isus?

C

Ierusalimul era un oraș de pelerinaj, în care se practica pe scară largă sacrificarea animalelor. Parada nesfârșită de oi, capre și vaci duse spre comercializare sau măcelărite, ca să nu vorbim de cele folosite pentru hrană, trebuie să fi lăsat străzile din jurul Templului într-o mizerie de nedescris. Iar după sacrificare, cea ce rămânea trebuia să fie dus undeva. Leșurile aveau să fie aruncate, iar sângele trebuia să fie spălat.

Accesta era Ierusalimul. Un templu magnific pe o creastă, case bogate și un palat somptuos pe alta. Iar la mijloc, alei și maghernițe, străzi îmbâcsite și case aglomerate, magazine și cocioabe, alături de behăielile scoase de animalele care așteaptă neliniștite să fie măcelărite. Un oraș caracterizat de puritate rituală și de mizerie de neimaginat. Un oraș în care arde tămâie în Templu și se ard cadavre în Gheena. Un oraș cu lumină de la soare și cu umbre, cu o parte de sus și cu una de jos.

(Din Cea mai lungă săptămână,

de Nick Page, Litera, București, 2011, p. 82, 85)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.