Crăciun fără bunătăți

C

Patru copii înfruptându-se din bucate sărăcăcioase, de Crăciun. Erau anii Marii Depresiuni (1929-1933), ani grei pentru o parte a Europei. Se spune că pe masă au napi cu varză, mâncarea săracilor din acea vreme. Cadrul e dezolant, iar fețele copiilor îți inspiră milă. Asemenea scene există și azi, dar cine să le fotografieze?! Și, până la urmă, nici nu știm bine dacă a importaliza un astfel de peisaj este etic. Și totuși, nu toți oamenii trăiesc la fel, nu toți copiii fac mofturi.

Într-un fel sau altul, ne-am făcut cu prilejul sărbătorilor o mulțime de cadouri. Pentru că suntem români, am avut grijă ca masa să ne fie plină, până la limita îmbuibării. Privind aceasta imagine s-ar putea să ne simțim vinovați. În timp ce pruncii noștri nu mănâncă orice, iar noi adesea le ținem isonul, cum ne putem raporta moralmente la o astfel de situație.

Încă nu-i târziu să privim în jur cu ochi de samariteni miloși. Sunt atâția navoiași care ne privesc, dar poate în graba noastră nu-i vedem. Să trecem dincolo de o simplă emoție, să trecem la acțiune. E mare lucru să fii bun în mijlocul îndestulării, să nu-l uiți pe semen atunci când nu ai nevoie de nimic. Să fim așa acum, dar și dincolo de aceste vremuri de sărbătoare!

 

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.