Cea mai ciudată dimineață

C

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gerhard Maier, analizând prima arătare a lui Hristos, potrivit Ioan 20.1-10, numește acea dimineață: cea mai ciudată din istorie. De ce? Pentru că a fost o dimineață a DEZAMĂGIRII, apoi a NEDUMERIRII și, în cele din urmă, o dimineață a primei presimțiri a CREDINȚEI. Întâi e valea, apoi piscul cel înalt și maiestuos. Întâi e agonia, apoi vindecarea și vitalitatea. Maria Magdalena parcurge, în sensul acesta, întregul traseu: de la dezamăgire la credință. După ce disperarea îi sfredelește inima și neputința la fel, această femeie care a fost alături de Domnul din ziua eliberării ei până în ultima, plânge lacrimile bucuriei. După ce le-a plâns pe cele ale durerii, iat-o acum, față în față cu Hristosul ei iubit, exprimându-și întreaga devoțiune.

Un asemenea parcurs și, mai ales, un asemenea deznodomânt vă doresc tuturor. Pentru cei care, din diferite motive, ne-am oprit la jumătatea drumului, să ne ridicăm și să mergem înainte. În grădină, gentil și suveran, Hristosul cel înviat ne așteaptă pe fiecare dintre noi. După ce am trecut prin toate stările posibile, după ce am mușcat din fructul amar al propriei agonii, să trecem pragul entuziasmului deplin. Să trăim ceva inedit, însă atât de autentic și necesar. Credința să ne sporească în inimă și chipul să ni se preschimbe ca al îngerilor. Învierea lui Hristos să ne copleșească în modul cel mai profund cu putință. Și – după cum ne îndemna cândva Dumitru Stăniloae – „să trăim într-o stare continuă de înviere.”

HRISTOS A ÎNVIAT!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.