Căsnicia și așteptările ei

C

De când mă știu am visat la o căsnicie extraordinară. Ce poate fi mai minunat decât să trăiești în fiecare zi alături de cel mai bun prieten al tău, iar seara să o petreceți împreună în intimitate? Am sperat să clădesc la un moment dat un cămin, apoi o familie, apoi o viață de amintiri alături de perechea mea. În imaginația mea, mă vedeam împărtășind secrete cunoscute doar de noi, ținându-ne de mână, plimbându-ne mult împreună. Îmi imaginam nașterea primului nostru copil, un băiat. Îl și vedeam făcând primii pași și învățând să meargă pe bicicletă. Mi-l închipuiam având grijă de cel de-al doilea copil al nostru, surioara lui mai mică, bucuria inimilor noastre.

Mă vedeam alături de aleasa mea la biserică. În vacanțe. La picnicurile din parc de duminică după-amiaza. Mă imaginam îmbătrânind împreună cu ea, jucându-ne cu nepoții, înfruntându-ne în jocuri de domino animate la cămin și lăsând în urmă mărturia dragostei devenită tot mai profundă în fiecare zi.

Îmi doream prea multe? Dacă Dumnezeu dorea ca eu să am o căsnicie – și nu mă îndoiam de acest lucru – atunci visul trebuia să mi se împlinească (nu neapărat partea cu jocul de domino). Privind în urmă, îmi dau seama că dorințele mele cele mai adânci nu erau exagerate. Ele îmi fuseseră puse în suflet de Dumnezeu, astfel că lucrurile după care tânjeam erau corecte și bune. Însă, o parte din modalitățile de abordare erau, cu siguranță, eronate. Lucruri mărunte, cum ar fi alegerea momentului potrivit. Și unele mai însemnate, ca de exemplu să stabilesc ordinea corectă în viață.

(Fragment din Până la capăt, de Craig Groeschel, trad. Anca Laura Sebestyén Kerigma, Oradea, 2010, pp. 19-20)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.