Ce facem când nu mai merge (o relație)?

C

Puteți găsi indicii că relația voastră a intrat în derapaj? Iată nouă semnale de avertizare:

Prietenii și părinții voștri sunt împotriva relației. Dacă oamenii care vă iubesc consideră că faceți o greșeală, sunt șanse mari să aibă dreptate. Luați aminte la sfaturile înțelepte.

Iubitul sau iubita voastră nu se înțelege bine cu propria familie. Bineînțeles că există excepții, dar o relație deteriorată cu familia indică adesea existența unor probleme mai mari și mai adânci.

El sau ea nu reușește să aibă prietenii de durată. Dacă persoana respectivă nu știe să-și păstreze prietenii, probabil nu menține nici prietenia voastră și este posibil să aibă dificultăți în orice tip de relații.

Într-un mod mai mult sau mai puțin conștient, ea sau el se îndepărtează de Dumnezeu. Nu puteți cântări întru totul ce este în sufletul unui om, dar vă puteți da destul de bine seama, observând roadele spirituale. Dacă pretinde că este creștin, dar nu vedeți dovada prezenței lui Dumnezeu în viața sa, nu începeți o relație cu acea persoană.

Ea sau el este extrem de gelos. Este de așteptat să existe, într-o oarecare măsură, un sentiment de posesiune; dar nu uitați că, de obicei, o persoană extrem de geloasă nu are încredere în forțele proprii și se va agăța de voi, așteptând să-i oferiți sentimentul de siguranță pe care doar Dumnezeu îl poate da. Dacă acea persoană își face tot timpul probleme cu privire la loialitatea voastră, poate că ea nu este dispusă să cultive sentimentul de încredere care duce la adevărata intimitate.

El sau ea nu folosesc cu înțelepciune resursele financiare. Poate să nu pară o problemă serioasă în acest moment, dar este posibil ca într-o bună zi, această problemă să vă amenințe supraviețuirea financiară și bunăstarea materială. Indiferența față de o înțeleaptă gestionare a banilor va duce probabil la o viață de căsnicie plină de conflicte pe această temă. Nu începeți o relație cu cineva care nu acceptă să trăiască doar din ceea ce câștigă.

El sau ea vă descurajează adesea. Părerea voastră despre voi înșivă ar trebui să fie mai bună atunci când sunteți împreună. Dacă nu este așa, probabil nu sunteți alături de persoana pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru voi. Sunteți prea speciali pentru a vă supune unei vieți pline de umilințe.

Ea sau el este foarte orgolios. Orgoliul este inamicul intimității în relație. Dacă persoana respectivă îi privește de sus pe ceilalți, nu acceptă să fie criticată sau se așteaptă întotdeauna să aibă dreptate, pregătiți-vă pentru o viață de chin sau încheiați lucrurile chiar acum.

Ea sau el se poartă, în exprimarea iubirii, caraghios. Pe măsură ce relația voastră se adâncește, atracția dintre voi va fi și ea tot mai mare. Dacă nu se întâmplă acest lucru, este posibil că ați avea împreună o căsnicie reușită, dar eu cred totuși că Dumnezeu păstrează pe altcineva pentru voi.

(Fragment din Până la capăt, de Craig Groeschel, trad. Anca Laura Sebestyén Kerigma, Oradea, 2010, pp. 78-79)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.