Alt bănățean primește Nobelul

A

640px-Stefan_W_HellSe numește Ștefan W. Hell și este directorul Institutului pentru CHimie și Biofizică Max Planck din Gottingen și al Centrului German pentru Cercetări în Domeniul Cancerului din Haidelberg. Respectabilul profesor a fost desemna drept câștigător al Premiului Nobel pentru chimie, alături de alți doi cercetători.

Dl. Hell s-a născut la Arad și a urmat același liceu cu Herta Muller (laureata Nobel pentru literatură în 2009), iar în 1978 a plecat – împreună cu părinții – în Germania. Deși a devenit cetățean german și a excelat la cel mai înalt nivel, laureatul nostru nu și-a uitat originile. Vorbește corect și cu plăcere în limba română, continuă să fie pasionat de locurile natale și dă dovadă de o modestie exemplară. Când a aflat că a fost premiat a crezut că cineva îi face o farsă. Realmente nu se aștepta, așa că i-a luat puțin timp până să se dumirească ce și cum.

Profesorii din România își aduc aminte cu entuziasm de ilustrul elev. Avea o inteligență peste medie și era foarte sârguincios. Apropiații depun o frumoasă mărturie în privința caracterului său, iar rudele sunt, evident, entuziasmate. Interesant este și felul cum privește el știința. Spune că totul este o joacă, iar de mic i-a plăcut să se imagineze ca om de știință care pune probleme, le rezolvă și oferă o altă perspectivă asupra lumii. Caracterul ludic al cercetării științific mi se pare o idee cu adevărat ilustră. Nu e primul care o propune (să ni-l amintim pe Huizinga cu a lui Homo ludens), dar e admirabil că susține teza.

Ce să mai spunem? Ne bucurăm alături de proaspătul laureat. Așteptăm și ziua când un român care trăiește în România, care s-a format integral aici, să primească o asemenea distincție. Până una-alta, ultimii doi premianți au plecat de timpuriu din țară, iar formarea lor profesională a fost amprentată de alții. Dar poate școala și sistemul românesc încă nu e capabil să producă nobeli autohtoni… Să mai așteptăm, să mai sperăm!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.