ADN-ul la control, vă rog!

A

Cam așa ar suna o invitație năstrușnică. Un grup de oameni de știință români s-au gândit s-o pună la lucru. Proiectul se numește Genesis și presupune studierea ADN-ul mai multor domnitori ai Țării Românești. Mormintele vor fi deschise, iar laboratoarele vor intra în acțiune, pentru a se afla adevărul. Care adevăr? Păi nu trebuie să știm și noi dacă Basarabii au fost români sau cumani?! Nu ne-a pus suficient pe gânduri dl. Neagu Djuvara, că nu mai știm de unde și cum am apărut pe aceste plaiuri?!

Dacă vi se pare o găselniță inedită, atunci dați-mi voie să vă liniștesc. Nu este nici pe departe așa. Arheologul Ion Bătrâna a întreprins deja o cercetare similară dar în ceea ce-i privește pe domnitorii Moldovei. Despre toate acestea ne informează cu generozitate numărul curent al revistei Historia, într-un articol semnat de Marius Diaconescu. Acolo puteți afla detalii despre Matei Basarab, Mihai Viteazu și Radu de la Afumați. Pentru că nu știm sigur cât de români au fost susnumiții, trebuie să purcedem la atari cercetări.

Ce să spun?! Trăim vremuri în care e grav să te pui rău cu știința. Acum când din cea mai mică rămășiță umană poți reface esența persoanei, cum să mă apuc eu să bagatelizez lucrurile. Și totuși. Dincolo de limitele mele de cumințenie (cum ar spune dl. Pleșu), îmi permit și eu o remarcă nevinovată. O fi chiar așa de important să știm aceste detalii pe cât de laborioasă e întreaga acțiune?! Tare mă tem că orice teorie istorică excentrică (precum este cea menționată) va naște un nou val de cercetări mai mult sau mai puțin științifice. Speculațiile oricum nu se vor opri (indiferent de rezoluția studiului), iar pe măsură ce ne vom îndepărta de epoca prezentă surprizele se vor ține lanț.

Întotdeauna am avut mari sensibilități în privința românității noastre. Am fi în stare s-o împingem până dincolo de rezonabil. Cred că Lucian Boia a demonstrat asta cel mai bine. Dar cine știe… poate că vom studia mâine-poimâine și ADN-ul altor personaje, din diferite perioade. Poate că o întoarcere spre trecut prin laboratorul științific ne-ar dezvălui mistere de care nu știam. Dar cum facem că învățăm așa de greu marile lecții ale istoriei? Disecăm la propriu fiecare particulă de corp uman, dar nu suntem în stare să ne înțelepțim privind la erorile de demult. Poate că aici ar trebui să fim mai atenți, poate că aceste lecții ar trebui să le recapitulăm și să le aplicăm.

comentarii

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.