Admirație pentru succesor

A

În acești termeni am putea pune ultimele declarații ale papei Benedict XVI. Întrebat despre retragere și despre activitatea lui prezentă, fostul papă nu a pregetat să-și laude succesorul. Spunea că este realmente încântat de evoluția și impactul papei Francisc. Din anonimatul solitudinii mult dorite, Benedict XVI savurează pontificatul ce tocmai se desfășoară. Vede în succesor omul potrivit la locul potrivit și se felicită că a avut înțelepciunea de a se retrage la timp. Mai mult, citeam despre o anume revelație pe care a avut-o și care a determinat abdicarea.

Cred că e păcat să lăsăm o astfel de atitudine să treacă. La un asemenea nivel, dacă aceste declarații sunt sincere, ele pot reprezenta un model. Caracterul celui care se retrage își dă ultimul examen în felul cum își evaluează succesorul. Nu e suficient să renunți. Nu e suficient să faci loc celui ce vine după tine. Ochii trebuie să-ți rămână senini și zâmbetul pe buze. Apreciindu-l pe cel nou, pe cel care tocmai ia în piept toate provocările, îl vei încuraja într-un mod concret.

Dacă Benedict XVI își va păstra această admirație vom vedea. E foarte posibil ca ea să continue până la capăt. Și dacă lucrurile vor sta așa, atunci va lăsa în urmă o mare lecție. Ne putem de pe acum înfrupta din ea, o putem spune altora. Mai găsești și un strop de normalitate într-o lume care gonește haotic. Salutar!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.