2011 și extratereștrii

2

Criza financiară lovește unde nu te gândești. Probabil că noi, cei de rând, nici nu bănuim până unde ajunge unda ei. Preocupați de viața de zi cu zi, o viață tot mai plină de suspine și întrebări, uităm că și cei de la NASA au frustrările lor. Astfel, institutul SETI, specializat în căutarea semnalelor extraterestre în Univers, a anunțat că anul acesta va închide radiotelescopul din California.

Deși unii emiteau deja prezumții dintre cele mai interesante (cum că suntem tot mai aproape de omuleții roșii!), iată că proiectul a eșuat. Să fie această încremenire în proiect (vorba lui Pleșu) un barometru al colapsului american?! Tot ce-i posibil. Astronomul Seth Shostak declara cu mâhnire: Vrem să menținem totul în stare de funcțiune, însă nu avem fonduri. Nu este bine ca echipamentele să fie inactive.

Așadar, preocuparea continuă. Sunt convins că revistele para/pseudo-științifice vor elabora noi teorii. Această industrie de alienare a cititorului va merge înainte și cu radiotelescopul oprit. Se va pierde totuși și acea fărâmă de obiectivitate: SETI încă lucrează. Știți ce mi se pare trist? Căutăm extratereștrii în timp ce-i ignorăm pe cei de lângă noi. Ne avântăm în spațiu și, concomitent, uităm să zâmbim aproapelui nostru.

Poate că o nouă așezare a lucrurilor, mai trainică, mai morală, ar fi soluția de viitor. Cum omul uneori nu-și chivernisește bine resursele, societatea poate greși la fel. Avem nevoie de tot mai mult discernământ etic și de absoluturi.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.