Vicent van Gogh, predicatorul (2)

V

Un moment inedit! Iată-l pe Vicent pentru prima dată la amvon, iată-l proclamând cu pasiune Cuvântul lui Dumnezeu. După cum spuneam în primul eseu, pictorul făcuse o stagiatură de mai puțin de un an într-o zonă minieră de lângă granița cu Franța. Aici întâlnise tot felul de oameni și cu tot felul de nevoi. El încearcă să le vină în ajutor și să slujească din toată inima.

Citatul de mai jos este – după cum veți vedea – plin de entuziasm. Van Gogh îi vorbește fratelui său, Theo, despre momentul înălțător al primei predici. Senzația a aseamănă cu lumina prietenoasă a zilei la ieșirea dintr-un tunel întunecat. Totul este magnific, iar năzuința lui de a excela în ale predicii este imensă. Cunoscând deznodământul începem deja să ne îngrijorăm pentru Vicent…

Totuși, pentru moment să ne bucurăm de trăirile lui.

Dragă Theo,

Fratele tău  vorbit duminica trecută pentru prima oară în Casa Domnului… Îți trimit alăturat copia cuvintelor rostite de mine. Să dea Domnul ca predica aceasta să fie prima dintre multe altele! (…)

Aveam oarecum impresia, când m-am văzut în amvon, că am descoperit prietenoasa lumină a zilei la ieșirea dintr-un tunel întunecat. Gândul că, de-acum înainte, oriunde m-aș duce, voi propovădui Evanghelia, este un lucru minunat. Pentru a face cum trebuie așa ceva, e necesar să ai Evanghelia în inimă. (aprilie 1876)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.