Verdict discutabil și tendențios

V

Din analiza şi interpretarea tuturor probelor administrate, rezultă fără putinţă de tăgadă faptul că, în cauză s-a comis infracţiunea de omor calificat, pe raza localităţii Aciua, jud. Satu Mare, în autoutilitară, la data de 6.VIII.2013, omor comis asupra minorului B.T. de către tatăl său, B.A.T., după care acesta s-a sinucis. În cursul cercetărilor s-au exclus succesiv variantele privind omorul în scop de jaf sau interes material, omorul în scopul recuperării unor sume de bani sau omorul din răzbunare.

Așa declara recent procurorul Gabriela Pop. Și așa s-a soluționat una dintre cele mai delicate anchete ale ultimilor ani. Este vorba de pastorul bistrițean Timotei Blaga, ce și-a aflat sfârșitul pe un câmp sătmărean alături de fiul său minor.

Nu cunosc deloc pârghiile de specialitate. Criminalistica are legile și rigorile ei, iar faptul acesta nu-l pun la îndoială. Admit că există și acolo profesioniști de talie, oameni pentru care aflarea adevărului e mai importantă decât soluțiile facile. Dar, în această situație, dați-mi voie să mă îndoiesc. Nu am contraargumente imediate (de unde aș avea?!), dar consider verdictul foarte discutabil. Întreaga anchetă a mers multă vreme pe alte piste. Indiferent de detalii, am fost lăsați să înțelegem că e vorba de un dublu asasinat sinistru. Varianta care a devenit acum oficială circula inițial ca cel mai hilar scenariu. Acum, printr-o alchimie nefastă, a devenit oficială.

Este de-a dreptul jenant și strigător la cer. Este soluția care elucidează un caz, dar care oripilează o țară-ntreagă. Văduva acestui om trebuie să suporte și acest stigmat. A trăit ani buni lângă un soț ucigaș, care nu are nici măcar demnitatea asumării propriei fapte: se sinucide. Mă pun în pielea celor dragi și încerc să resimt pelinul. Greu pahar au de băut! Pentru noi, fără specialitate, indiciile arătau tocmai contrariul, pentru specialiști este exact invers. Cu lașitate ni se vâră pe gât aceeași teorie veche de când românul: Mortul e de vină.

Rezoluția criminalistică nu este numai discutabilă, ci și tendențioasă. Era o nouă ocazie de a lovi în cultele neoprotestante. Cum majoritatea nu lucrează niciodată cu nuanțe, contează mai puțin că Timotei Blaga a fost pastor penticostal și, după cum se știe, contează și mai puțin că n-a fost integrat oficial în acest cult. El a condus o mișcare/o comunitate independentă, dar cu convingeri penticostale. Însă aceste amănunte chiar nu contează în fața dramei. Multiplelor acuze ce ni se aduc, iată că mai avem una de purtat. Este șocantă, uluitoare aș spune. În opinia majorității românilor, pastorii nu sunt simplii eretici care-i învață pe oameni o altă credință, ci ucigași cu sânge rece. Sunt niște monștri care lucrează între oameni cu Biblia, iar în privat cu maceta. Nu au niciodată curajul propriilor eșecuri, ci aleg suicidul în cel mai sângeros mod.

S-a mers prea departe… prea bătător la ochi… prea românește (în sensul cel mai negru cu putință)!

comentariu

  • ce e mai nasol este faptul ca pocaitii, si mai ales liderii lor, dau apa la moara, prin marturia stricata, prin implicarea in multe afaceri si treburi controversate, fata de care nu dau socoteala publica, prin argumentare solida si cu probe ca nu ar fi asa (adica dezmintire bine argumentata si cu mana pe inima si pe Biblie, uitandu-se fix in ochii auditoriului) sau prin recunoastere publica si pocainta publica! este astfel platit un pret, ca si consecinta a acestei stari de fapt!

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.