Ultima exuberanță, ultimele flori

U

Avem aici una dintre ultimele picturi ale lui Vincent van Gogh, unul dintre pictorii cei mai zbuciumați pe care-i cunoaște istoria artei. Niciodată nu va mai picta flori și vegetație luxuriantă – o temă care-i fusese atât de dragă de-a lungul vieții.

Încercând să-l explice, Vincent îi scrie fratelui său, Theo: Imensa întindere a holdelor de grâu sub cerul tulbure și nu m-am sfiit să caut să exprim tristețea, singurătatea extremă. Este imaginea pe care-a avut-o în fața ochilor și în ziua dramatică a morții. Este ultima dată când redă vegetația, florile pe care le-a iubit atât de mult. Pastelurile se îmbină armonios, asigurând coloritul cu care pictorul ne-a obișnuit deja. Spațiul verde este circumscris în mod exemplar, clădirile din spate ancorându-l oarecum în realitatea urbană. O grădină plină de viață, care transmite privitorului o stare de bine și încântare. Și totuși cerul, acel cer tulbure – cum îl descrie van Gogh – trădează puternic depresia artistului. Planând asupra exploziei de culoare, cerul estompează prin culoarea lui întreaga bucurie. Este o imagine a tristeții existențiale, o chemare spre o solitudine ce va deveni patologică. Un tablou care spune aproape totul despre trăirile complexe ale pictorului și, mai ales, despre sfărșitul său iminent.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.