După numele ei întreg Republica Arabă Siriană, Siria este un stat în Orietnul mijlociu pe coasta de est a Mării Mediterane. Având capitala la Damasc, principalul grup etnic este reprezentat de arabi, iar kurzii constituie cea mai importantă minoritate. Islamul este religia predominantă (ramura sunnită), urmat de creștinism și religia druzilor. Creștinii reprezintă 10% din populație. Asta înseamnă ceva în contextul istoric și politic al acestei țări.
Ca să argumentăm oarecum cele spuse și să evidențiem prezența creștină, vă propun un material ce amintește despre o sărbătoare anuală a creștinilor sirieni. După cum veți vedea, este vorba de refacerea drumului pe care a mers Saul din Tars și locul unde s-ar fi întâlnit cu Isus. Convertirea marelui apostol susține unul dintre cele mai importante pelerinaje creștine din această țară.
Ei bine, într-o astfel de țară unde – caz inedit – creștinii și musulmanii parcurg acel itinerar, în ultimele luni au murit peste 5000 de oameni. Responsabilul ONU a spus că sunt peste 300 de copii uciși de regimul Assad, iar mii de persoane sunt încă în închisoare. În încercarea turbată a regimului de a înăbuși revolta, nu se dau înapoi de la un adevărat masacru.
Acesta este soarta celor care, oriunde în lume, luptă împotriva totalitarismelor. Și la noi a fost aceași istorie… în decembrie 89. Sfârșitul acesta de săptămână ne va aduce aminte de Revoluția noastră dar, în pregătire, n-ar fi rău să luăm act de suferința unui popor peste care parcă a trecut istoria. Indiferent de structură, totalitarismul este un flagel greu de stârpit. Cam peste tot s-a vărsat sânge și nu puțin. Fie-I lui Dumnezeu milă de noi și, în aceste zile, de sirieni. Printre cei din stradă sunt probabil mulți cu frică de El. Sunt probabil oameni care se roagă în ascuns și așteaptă izbăvirea. Echipele de misionari încearcă să transmită un mesaj coerent mai ales acum. Să-i aibe Domnul în paza Lui sfântă!