Și totuși… căsătoria

Se pare că, în ciuda provocărilor actuale, căsătoria rămâne o instituție și un ideal pentru americani. Și asta nu e ceva rău – de fapt, în rândul oamenilor de știință care studiază familia există un consens general în privința faptului că mariajul este un lucru benefic pentru noi. Renumitul istoric al familiei Stephanie Coontz rezumă concis cercetarea: „Astăzi, oamenii căsătoriți din Europa de Vest și America de Nord sunt în general mai fericiți, mai sănătoși și mai protejați împotriva eșecurilor economice și a depresiei psihologice decât oamenii care urmează orice altă rânduială de viață.”2 Oamenii căsătoriți se bucură de venituri mai mari și de un sprijin emoțional mai puternic. Poate că cel mai convingător semn că există un lucru esențial în privința căsătoriei este proporția persoanelor divorțate care s-au recăsătorit (în jur de 75 de procente, majoritatea în termen de patru ani de la divorț) – un fenomen care a fost sarcastic etichetat drept „triumful speranței asupra experienței”.
Deci, există un paradox în această privință. Majoritatea oamenilor doresc să se căsătorească, și există dovezi considerabile că mariajul are o gamă largă de beneficii.

(Fragment din volumul 30 de lecţii de viaţă, de Karl Pillemer, ACT și Politon, București, 2018)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.