Scriitorul și criticul literar

S

Nu este o deosebire radicală între scriitor şi critic literar. Amândoi scriu despre. Scriitorul – despre realitate, criticul literar – despre realitatea literaturii. Şi fiecare o poate face cu sau fără talent, cu sau fără imaginaţie, cu sau fără luciditate, cu sau fără competenţă, cu sau fără succes. (…)

Scriitorul este mai liber în manifestările sale, criticul literar acţionează cu un sentiment de răspundere. Nu este vorba de morga pe care o au unii critici literari (de altfel, şi unii scriitori), ci de rolul lor de instanţă de deciziile căreia depind: autori, editori, librari, cititori. (…)

Ca să-şi mărească în mod artificial autoritatea, criticii literari din a doua jumătate a secolului XX, din multe ţări, au făcut tentativa să acrediteze ideea că activitatea de evaluare a literaturii este o ştiinţă! Nu este! Ştiinţa se ocupă de fenomene predictibile, iar în literatură nimic nu este predictibil. Dacă spui, de exemplu, că, ridicându-i temperatura până la 100 de grade Celsius, apa va fierbe, poţi să fii sigur că aşa se va întâmpla. Dar dacă îl avertizezi pe un autor că scriind monoton îl va plictisi pe cititor, poţi să ai surpriza să apară un poet ca George Bacovia care face tocmai din monotonie un mijloc de seducţie.

(Alex. Ștefănescu)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.