Prima întâlnire

P

Cea mai mare dificultate a lui Adam, al tuturor timpurilor, constă în a ști cine este el, în a-și cunoaște identitatea, care îi este locul în lume, care îi este destinul. Dar Adam, Adamul tuturor timpurilor, este trezit de o prezență neașteptată, prezența femeii. Și invers. Este prima întâlnire dintre bărbat și femeie și aici se petrece revelația singulară a propriei identități personale și a destinului vieții. Această întâlnire este ceva ce nu poate fi dedus din natura însăși. În singurătatea sa, propria sa natură corporală îi apare ca o necunoscută. Femeia nu este nici măcar o posibilitate la care ar putea să spere; întți recunoaște numai că este incomplet, recunoaște lipsa unui ajutor potrivit. Cu toate acestea, Adam este capabil să se recunoască pe sine în corpul unei alte persoane.

Fragment din lucrarea Destinul erosului: perspective de morală sexuală scrisă de José Noriega și publicată la editura Galaxia Gutenberg anul trecut. Abia acum mi-a căzut în mâini această carte, iar cu autorul sunt de asemenea la prima întâlnire. Sunt abia la jumătate cu lectura, dar mă declar fascinat.

Noriega este profesor de Etică Filozofică (!) la Facultatea de Teologie Catolică din Madrid, iar ani de zile a condus Institutul Pontifical pentru Studii despre Căsătorie și Familie din cadrul romano-catolic. Preocupat de teologia relațiilor conjugale, dar cu o largă cunoaștere a psihologiei și filozofiei creștine, omul acesta reușește un adevărat tur de forță. Nu e o analiză prozaică (americănească, aș spune), ci una largă, ilustră. Conceptele sunt abordate cu elan și acribie în același timp, iar exegeza este însiropată etic. Abia aștept s-o pot finaliza și să pot scrie o mică recenzie.

comentarii

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.