Osama și iconografia

O

Iată-l! Pe tavanul unei capele militare ortodoxe din Cluj-Napoca, Osama bin Laden înaintează energic. Ofensiv și neînfricat, liderul taliban se îndreaptă în mare viteză înspre Turnurile Gemene din New York. Barba încovoiată sugerează o stare expansivă și în fața căreia nimeni nu se poate interpune.

După cum mai observați este călare pe un avion, iar în mâna dreaptă are o furcă. Înalta tehnologie pusă în slujba răului, ai spune. Un caveler malefic al aerului. Furca este, cred eu, simbolul cel mai puternic al picturii. Asociată cu Diavolul (sau cu Moartea), furca amintește de o suferință adâncă. Forța distrugătoare a răului ajunsă în mâna unui fanatic fără scrupule.

Sincer nu m-am gândit vreodată că bin Laden poate să ajungă și într-o capelă. Desigur că el prefigurează aici răul, iadul și chiar pe Diavolul personificat, dar tot nu mi-ar fi trecut prin cap. Gestul mai marelui de acolo poate fi apreciat cu entuziam ori detestat frenetic. Cu toate acestea, iată că are și secolul acesta o figură generică pentru răul uman. În ce măsură ar trebuie să îngrămădim totul asupra liderului taliban, e iarăși un alt subiect. Răul înseamnă mai mult decât un personaj (oricât de malefic ar fi acesta). De-am învăța să identificăm latențele negative din noi și să le înăbușim din fașă. Cu aceeași ofensivă ca în imaginea de mai sus, răul sub diferitele lui măști se năpustește și asupra noastră. Oare cine va învinge? Să ne aducem aminte că ceea ce este în noi e mai mare decât ceea ce este în lume.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.