Caritate suspectă

C

caritatePriviți-l! Observați ceva suspect? E un bătrânel american în vârstă de 90 de ani cu un zâmbet bine dozat și o atitudine de bun simț. Mai mult, omul din imagine gătește pentru săraci, apoi merge și le distribuie mâncarea personal. Nimic incriminatoriu, ai putea zice – ba chiar lăudabil. Se numește Arnold Abbott și locuiește în statul Florida.

Nu demult însă, a primit o amendă de 500 de dolari și riscă o detenție de 60 de zile. Pentru ce? Pentru că a hrănit oameni nevoiași nerespectând o anumită lege locală. Aceasta prevede că așezămintele caritabile să nu fie la mai puțin de 500 de metri de proprietățile rezidențiale. Și, așa cum v-ați dat seama, locuința lui era prea aproape de locuințele… lor.

Măsură legislativă aberantă și îndelung criticată de instituțiile caritabile, ea ar fi în stare să incrimineze un om ce se îndreaptă spre suta de ani. În loc să primească o medalie din partea orașului, o apreciere publică sau un stimulent financiar, acest samaritean milos își riscă libertatea.

Ce să mai spunem?! Bune sunt legile, dar nu prea multe și nu prea idioate. Reglementările sunt necesare, dar nu atunci când aduc atingere celor slabi și neajutorați. Presa americană a mediatizat abundent subiectul, dar n-ar fi rău să audă și alții. Nu de alta dar dacă mergem în ritmul ăsta, vom ajunge la situații și mai hilare.

comentariu

  • Salutari sfinte frate Ghita.
    Multumim si pentru acest articol,ca si pentru celelalte de altfel…da…citesc cu indignare situatia in fapt,dar atata timp cat plutocratia este la ea acasa,putem observa cu usurinta ca de fapt indiferent de gradul de civilizatie pe care il pretinde a avea o natiune,justitia este doar un mecanism folosit dupa buna placere a celor carora totul poate fi cuantificat in zerouri

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.