Bihorenii învățau să cânte la acordeon pe acest cântec. Era necomplicat și în mare vogă. Să fredonezi Poporașul meu în diferite ritmuri și combinații făcea parte din viața obișnuită a penticostalismului ardelean. Semăna cu un mesaj profetic, un fel de strigăt al Celui Preaînalt către Biserica Sa gata să ațipească. Adesea cu volumul la maxim, a fost probabil cel mai cunoscut dintre cântecele de atunci.
Dar, după cum vedem, lucrurile s-au schimbat între timp. Melodia mult îndrăgită a devenit un ecou, o relicvă muzicală ce se reia doar la ocazii. Puțini artiști evanghelici au remixat-o, încercând să-i de-a o altă curgere și relevanță. Numai anumite generații o mai poartă în suflet și-o amestecă printre nostalgii. Tinerii de azi demult trecură la alte genuri și texte, demult își plămădiră sufletul sub alte sonorități. Ei bine, în aceste condiții, era păcat totuși ca brand-ul să se piardă. Unii, mai cu inițiativă, au pus pe picioare un site ce se numește chiar așa: poporasulmeu.ro. Dar e mai mult decât un site: e o agenție… matrimonială. E prima agenție matrimonială din mediul evanghelic vorbitor de limba română. Dacă ești necăsătorit/ă poți să te înregistrezi, apoi să aștepți. Vei primi (probabil) mesaje de la persoane de sex opus care vor să te cunoască. Apoi, fără nicio reținere, veți putea conversa întru sfânta taină a căsătoriei. Și dacă nu vă potriviți? Nicio problemă. Puneți de-un flirt în toată regula. Doar să fiți atenți! Cum păcatul sexual nu cunoaște granițe, se pot înregistra și persoane căsătorite dar bântuite de fantezii și infidelități. Fiind un mediu virtual, deghizarea va fi mult mai lesnicioasă. Și uite-așa, una peste alta, avem ceva ce neam de neamul nostru de evanghelici n-a avut. Poporașul cel năpădit de impulsurile firii a mai găsit un colțișor unde să se simtă bine. O nouă cazuistică și o nouă întrebare se va naște în mintea tinerilor, o dilemă ce-o vom auzi în curând rostită pe la conferințe. Este îngăduit să intru pe Poporașul Meu? Pot să am încredere în băieții din poporaș? – ar suna întrebarea sfioasă a unei fete. Cum să procedez dacă cineva de pe site mi-a trimis poze false și când l-am văzut în realitate era complet diferit? – ar întreba o altă fată care a mers mai departe. Dar dacă unii membrii din acest „poporaș” ajung, în cele din urmă, la căsătorie și treburile nu merg?! Există o rubrică de reclamații și o alta de consiliere post-divorț? Și dacă există astfel de rubrici, de ce n-ați adăuga și varianta de divorțat/ă pentru ca acești oameni să-și poată căuta din nou partenerul?!
Trăim cu adevărat vremuri tulburi și angoasate. Ceea ce era cândva o glumă, ajunge să fie o realitate. Cântările ni se transformă în agenții matrimoniale și lirismul nostru mioritic se rostogolește în derizoriu. Oare ce prefaceri ne mai așteaptă?