Ortodocșii bănățeni au un nou mitropolit

O

mitrLa 16 decembrie, Mitropolia Banatului a „primit” – prin votul celor îndreptățiți – un nou conducător. Este vorba de Ioan Selejan, arhiepiscopul Harghitei și Covasnei. Deși în cursă erau pretendenți mult mai bine poziționați precum părintele Sofronie (episcopul Oradiei) sau Lucian Mic (episcopul Caransebeșului), se pare că lucrurile n-au mers conform previziunilor. Se mai întâmplă, așadar, și la case mari!

Și mai interesant este că Ioan Selejan e, la origine, bihorean. S-a născut în localitatea Pietrani (jud. Bihor), iar în anul 1980 s-a călugărit la Mănăstirea Lainici (jud. Gorj). Apoi, în august 1990 a fost hirotonit ierodiacon, iar în august 2009 a urcat în scaunul arhiepiscopal. Un parcurs interesant, mai ales din punct de vedere geografic. Iar acum, iată-l ales să conducă o mitropolie ce nu-i aparține nici prin naștere, nici prin formare – să zic așa.

E de prisos să mai amintim, dar totuși face bine. Ioan Selejan vine la cârma unei mitropolii condusă cu dibăcie și sensibilitate de Nicolae Corneanu – unul dintre cei mai iluștrii lideri ortodocși. Oricine i-ar fi succedat n-ar fi avut viață ușoară. Longevitatea fostului mitropolit, impactul lui socio-religios și deschiderea față de celelalte culte vor fi greu de egalat. Sigur, nu sunt eu în măsură a mă pronunța, spun doar ce simt, gândindu-mă mai degrabă la predecesor. Dar, să fim optimiști. Poate că acele gesturi frumoase, agapice, ale regretatului Nicolae Corneanu își vor afla ecou (și) în activitatea noului mitropolit. Să dea Dumnezeu!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.