Orădenii în sărbătoare

O

Dublă sărbătoare pentru orădeni. (1) La 12 octombrie 1918, s-a semant Declarația de Independență a Românilor din Transilvania. Evenimentul a avut loc în casa doctorului Aurel Lazăr, iar documentul cu pricina a fost citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918. (2) La 12 octombrie 1944, orașul a fost eliberat cu vitejie de forțele fasciste, cu numai câteva zile înaintea Careiului (ultimul oraș românesc devenit liber). Încă ceva. La 30 august 1940, la Viena, se hotărâse prin Dictat granițele României, context în care Ungaria urma să domine orașul Oradea.

Dacă ar fi să rezumăm întreaga sărbătoare la două cuvinte, acestea ar fi independență și eliberare. Desigur că sunt controverse în privința ambelor evenimente, dar ele rămân totuși definitorii pentru istoria orașului. Nu putem face abstracție de ele, cum nu putem anula două dintre cele mai complicate evenimente personale. Scrise cu tot felul de notițe adiacente, precauții și ajustări, aceste două momente au avut reverberații asupra întregii țări.

Felul în care edilii au pregătit comemorările rămâne de văzut. Receptarea acestora în mass-media, este iar de văzut. Iar cât despre exploatarea electorală a Zilei Oradiei, aici chiar nu avem ce spune… deja intră în firea lucrurilor. Ajută-ne Doamne să sărbătorim onest ce e de sărbătorit și să nu folosim momente mari din trecut pentru a ne ajusta prezentul atât de efermer!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.