O eră americană?

O

Suntem acum într-o eră americană. Pentru a înțelege această eră trebuie să înțelegem Statele Unite, nu numai pentru că sunt atât de puternice, dar și pentru că au o cultură care se va răspândi și-și va lăsa amprenta asupra lumii. La fel cum cultura franceză sau cea britanică au influențat lumea cât timp s-au aflat la putere, la fel și cultura americană, așa tânără și barbară cum este ea acum, va determina felul în care lumea va gândi și va trăi. Astfel, studiul secolului XXI înseamnă studiul Statelor Unite.

Dacă ar trebui să aduc doar un argument despre secolul XXI, acesta ar fi că era europeană s-a sfârșit, iar era Americii de Nord a început, iar America de Nord va fi dominată de Statele Unite pentru următorii o sută de ani. Evenimentele secolului XXI vor pivota în jurul Statelor Unite.

Extras din lucrarea Următorii 100 de ani. Previziuni pentru secolul XXI, scrisă de politologul George Friedman. Publicată inițial în 2009, ea a apărut în românește anul trecut la editura Litera (București). Eu o citesc cu întârziere, deși autorul l-am mai frecventat cât de cât. Nu sunt avid după astfel de analize deși, în acest caz, vă asigur că merită efortul.

Friedman este unul dintre cei mai bine cotați politologi americani. Autor a șase cărți bine vândute, el pleacă de la analize istorico-politice pentru a-și susține teza. Premisa e simplă: acele țări/imperii care au acces la ambele oceane (Atlatic și Pacific) conduc lumea. Exemplul Marii Britanii este cel mai bine exploatat în carte. Prin urmare, Statele Unite se află exact în aceeași situație. Departe de a fi țara perfectă, America a reprezentat de-a lungul timpului un stabilizator și o forță uriașă. Deși după publicarea cărții criza financiară va lovi continentul american, felul cum Friedman aranjează piesele pe tabla de șah a lumii continuă să fie provocatoare. Nu știm dacă are dreptate în tot ce spune, dar vă pot asigura că previziunile lui sunt argumentate rațional. Ne așteaptă, în opinia lui, o distribuire mult mai laborioasă a puterilor lumii. Am trecut de epoca în care doar doi actori mondial își disputau supremația. Și multe altele, asupra cărora voi reveni într-o recenzie…

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.