Mircea și Christinel Eliade

M

Puține fotografii ce-l înfățișează pe Mircea Eliade împreună cu soția sa Christinel ni s-au păstrat. Probabil nu s-au lăsat fotografiați prea des și, oricum, răspândirea tehnicii fotografice nu era încă bine dezvoltată. Aici iată-i însă împreună, zâmbitori și liniștiți.

Pentru a risipi orice dilemă, este vorba de a doua soție a istoricului. După cum știm, prima sa soție – Nina – se îmbolnăvește de cancer, moare și este îngropată în Portugalia. Era perioada aceea când Eliade se simte suspendat între două lumi: Europa și America. Era la malul Atlanticului, ceea ce-l făcea să penduleze mental între cele două continente. Faptul că a rămas singur accentuează aceste stări. Christinel este soția senectuții lui, companioana potrivită pentru anii ce se adună pe umerii lui Mircea. Îi va supraviețui ani buni și va povesti detalii interesante despre ilustrul ei soț.

Cred că fotografia este cu atât mai prețioasă cu cât nu prea avem de acest gen. De obicei Eliade a fost fotografiat singur sau cu colegii de breaslă. Aici este omul Eliade, istoricul cu față umană, surprins într-o ipostază comună.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.