Mici curiozități (4)

M
 • Bancnotele au fost introduse de negustorii chinezi de ceai, la începutul secolului al X-lea. Se spune că încheiau marile tranzacții cu bilete la ordin, pentru a evita transportul monedelor metalice. Administrația chineză adopta oficial bancnotele în 1024.
 • Un studiu de specialitate efectuat în 2007 a confirmat că virușii gripali pot supraviețui până la cinci zile pe bancnote. Acesta e motivul pentru care, în comerțul alimentar, cei care ating alimentele trebuie să se protejeze când lucrează cu banii.
 • Cea mai mică bancontă din lume (intrată în Cartea Recordurilor), a fost emisă în 1917, are ștampila Ministerului de Finanțe al României și are dimensiunile 27,5 x 38 mm.

comentarii

 • ca veni vb de curiozitati!

  Dubei Timotei spune:
  Comentariul tău e în așteptare.
  2 iunie 2014 la 17:49

  am o mare rugaminte…
  ptr ca nu mai imi merge Facebook-ul, va adresez aici o intrebare…
  in faberuarie ati fost la Geneva, la Biserica Evanghelica Romana, unde ati predicat din Ioan 4 [Ghita Mocan – Intalnirea care vindeca (B. Evan. EERG Geneva, 22.02.14)]
  Ati vb acolo despre un academician francez, care la 90 de ani a dat raspuns la intrebarea “Ce este viata?”, dar nu ati pomenit numele lui…
  Imi spuneti despre cine este vorba?

  https://www.youtube.com/watch?v=DK2a6SCWYqs
  Răspunde

  • Dragul meu,
   Am găsit mențiunea respectivă într-o carte dintr-o bibliotecă, mi-am notat undeva autorul și cartea… dar nu mai dau de fițuică. Îmi pare rău că nu mai știu exact despre cine e vorba, am reținut doar că era academician francez pe științe exacte și avea niște memorii savuroase.
   Domnul cu tine.

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.