Mașinile viitorului

M

Aveți aici o carte poștală ce a apărut în anul 1910. Ea descrie centrul orașului Timișoara, iar deasupra vieții cotidiene mișună tot felul de mașini ale viitorului. Într-o manieră suprarealistă, văzduhul este plin de obiecte zburătoare, de trenulețe și alte mașinării.

Timișoara era numită la acea vreme America estului european, ceea ce spune mult despre năzuințele și pretențiile citadinilor ei. Alături de alte câteva orașe din vestul țării, orașul de pe Bega face dovada unei avangarde impresionante. Încă de atunci erau oameni care visau la mai mult, întâmpinau activ inovațiile tehnice, dar se și bucurau pe măsură. Frenezia acesstei imagini descrie, în fond, o stare de spirit. Începutul secolului trecut a fost, de departe, o perioadă prolifică pentru gândirea națională. Comparând lucurile cu debutul secolului XXI mă tem că avem un anumit regres. Mă tem că nu mai știm visa într-un mod consistent, dar nici nu ne mai știm adapta la avalanșa informațională. Să privim din nou și să contemplăm!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.