Omagiu dostoievskian

O

La 9 februarie 1881 înceta din viață F. M. Dostoievski. Nu voi relua biografia amplă a scriitorului rus. Am făcut-o AICI și cred că e suficient pentru acest blog. Dar totuși, nu puteam trece pur și simplu peste această zi, fără să punem măcar un portret. Acesta a fost realizat de Vasili Perov în 1872 și dovedește într-un mod aparte prietenia dintre cei doi. Cred că fotografia n-ar fi făcut o treabă mai bună. Avem aici trăsături de caracter ale marelui romancier, detalii fizice și un nimb al genialității. Avem tot ce-i nevoie pentru a ni-l putea reprezenta mai bine.

Ultimii ani din viață îni trăiește în stațiunea Staraia Russa, în apropierea orașului Sankt Petersburg. În acești ani îi este dat să rostească o istorică evocare la înmormântarea poetului Nekrasov, prietenul său. Și tot în acest răstimp rostește cuvântarea evocativă despre Pușkin, cu ocazia dezvelirii monumentului acestuia din Moscova. Destul de activ, așadar, pentru anii și bolile sale. A vrut parcă să prindă ultimele reflexe ale marii literaturi ruse, a dorit să fie în priză din toate punctele de vedere.

Este îngropat la cimitirul Tihvin, lângă mănăstirea Alexandr Nevski. Înmormântarea a fost o ocazie optimă pentru a i se evoca geniul, munca și profunzimea. Oricine a citit măcar unul dintre romanele sale nu poate decât s-o confirme.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.