Mai mult decât un sentiment!

M

Iubirea nu este un sentiment. Mulți, mulți oameni posedă un sentiment de iubire și chiar acționează ca reacție la acest sentiment în toate felurile lipsite de iubire și distrugătoare. Pe de altă parte, un individ care iubește sincer va îndrepta iubire sau acțiuni constructive către o persoană pe care el o displace, pentru care nu are sentimente de iubire și poate chiar, într-un fel, acea persoană îi repugnă.

Sentimentul iubirii este emoția care acompaniază experiența investirii. Investirea este procesul prin care un obiect devine important pentru noi. Odată ce investim în el, obiectul, la care în mod normal ne referim ca fiind „obiect al iubirii”, este investit cu energia noastră ca și cum ar fi parte din noi îșine, iar relația dintre noi și obiectul în care am investit se numește investire. Pentru că s-ar putea să avem mai multe astfel de relații în același timp, vorbim de investirile noastre. (…)

Într-un mariaj constructiv, la fel ca într-o terapie constructivă, partenerii trebuie să se ocupe fiecare de celălalt și de relația lor în mod constant, zilnic și predictibil, indiferent de ceea ce simt.

(Scott Peck,

în Drumul către tine însuți,

Curtea Veche, București, 2001, p. 116-117)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.