Luna lui Iulius

L

Iată-ne în zorii lunii a șaptea, după calendarul gregorian. De fapt, în calendarul roman, iulie era a V-a lună (anul începea cu martie). Grecii o numeau Hekatombaion; romanii îi spuneau Quintilis (pentru că era a cincea). Numele actual vine de la Iulius Cezar, care s-a născut în această lună. Și astfel, dintr-o considerație imensă, această lună a preluat numele personajului. Evenimentul însă a devenit istorie și iată-ne, după secole, numind luna iulie după… Iulius.

Aceasta începe în aceeași zi a sptămânii ca și Aprilie, dovada unei simetrii ce se repetă, fără excepție, în fiecare an. De asemenea, începe cu aceeași zi ca luna ianuarie, dar numai în anii bisecți. Românii o numesc luna lui Cuptor, din cauza temperaturilor ridicate. I. L. Caragiale spunea în Calendar despre luna Iulie: Căldura crește: 45 grade. Primăria ia măsuri, ca stropitorii stradelor să administreze trecătorilor câte un duș rece. Pentru aceasta se va mai adăogi la biletul cel galben încă vreo câteva zecimi comunale.

Ce sa zic?! Să vă bucurați de o vară frumoasă și, de va fi să mergeți prin concedii, să aveți parte de un timp bun. Doar e o lună „imperială”, nu-i așa? Să profităm de ea cu demnitate!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.