Într-o zi ca aceasta, în anul 1895, se năștea Lucian Blaga. A văzut lumina zilei într-o comună discretă din judetul Alba (Lancrăm), deși pe atunci aparținea Comitatului de Sibiu. Și-a petrecut copilăria sub semnul unei fabuloase absențe a cuvântului, după cum o va declara chiar el.
Primele clase le-a faăcut la Sebeș, apoi a urmat liceul din Sibiu, urmând apoi cursurile facultății de teologie din Sibiu și Oradea (1914-1916). Își obține apoi doctoratul în filozofie la Universitatea din Viena, unde își va cunoaște și viitoare soție: Cornelia Brediceanu.
Prin vasta-i activitate, Blag a atins mai multe sfere ale cunoașterii. A fost în același timp filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, diplomat și, nu în ultimul rând, profesor universitar. Exegeții sunt încă indeciși ce să pună pe primul lor: filozof sau poet? Oricum, Lucian Blaga a fost unul dintre cei mai lucizi și mai profunzi gânditori români. Care dintre contemporanii lui au mai scris o trilogie filozofică (a cunoașterii, a culturii și a valorilor)? Care dintre ei a fost propus, în 1965, pentru Premiul Nobel pentru literatură? Figura lui Blaga se evidențiează într-o manieră unică și irezistibilă.
La acest moment aniversar vă ofer cu mult drag un îndrăgit poem: Psalm dragostei.
Lucian Blaga de ziua lui
L