Întrebarea săptămânii (6)

Când Rousseau vă spune că oamenii se nasc buni, dar că societatea i-a înrăit, răstoarnă dogma moștenită a păcatului original; când teoreticianul progresului afirmă că mai rău se trage din mai bine; ori cel al evoluției, că din simplu izvorăște complexul; ori monistul că toate diversitățile sunt manifestări ale unicului; ori marxistul că factorul economic dă naștere celui spiritual; când filozofii matematici moderni afirmă că omul nu era, cum s-a crezut de când e lumea, centru al universului, ci o măruntă speță animală pe una din infinitele sfere irosite în nemărginire; ori când strigă protestanții: papa nu contează, ci numai Scriptura; sau revoluționarii din Franța: statul nu-i nimic, dar trebuie să fie tot – ce-au făcut aceștia decât să răstoarne păreri îndătinate și obștești?

(Giovanni Papini)

comentariu

  • din ce carte este acest citat? Pentru ca lipseste ceva de la citat… ce se pune in locul rasturnarii? caci rasturnerea trebuie facuta!

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.