Întrebarea săptămânii (25)

Unde putem găsi vreo asemănare între creștin și filosof? Între ucenicul Greciei și cel al cerului? Între omul al cărui scop este faima și cel al cărui scop este viața? Între vorbăreț și împlinitor? Între omul care zidește și omul care dărâmă? Între prietenul și dușmanul erorii? Între unul care corupe adevărul și unul care îl reabilitează și îl învață?

(Tertulian)

comentarii

  • Ma gandesc ca imparasiti ideea de a-l pune pe Tertulian in antiteza cu Clement Alexandrinul: „filosofia greacă a jucat pentru antichitate rolul Vechiului Testament de călăuză spre Hristos” in Pedagogul.

    • Da, la asta mă refer. Mă cunoști suficient de bine ca să-ți dai seama că nu am păreri radicale în problema de mai sus. Poate și Tertulian, uneori, a dorit să corijeze alte excese (din cealaltă extremă).

  • Insasi dogma Trinitatii s-a format cu ajutorul filosofiei, luandu-se termemeni din filosofie ptr a se explica elemente din aceasta dogma (prospon, ipostas, ousia, etc)

    • Desigur. Așa este. Tertulian n-a putut face abstracție de limbajul și de conceptele grecești. Din nou se dovedește că și primii gânditori creștini au fost tot… oameni.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.