Îngeri sau extratereștrii?

În caz că aveați vreo dilemă, ei bine Biserica Ortodoxă Rusă deja a ajuns la o concluzie clară. Îngerii și demonii există, dar sunt cel mai adesea confundați cu „așa-zișii extratereștri” – susține un înalt reprezentant al respectivei Biserici. „Acestea sunt creaturi reale, oamenii intră cateodată în contact cu ei întrucât câteodată se dezvaluie”, a explicat arhiepiscopul Vsevolod Chaplin, însărcinat cu relațiile publice ale Bisericii, scrie Ria Novosti.

Vsevolod Chaplin fusese întrebat de atitudinea crestinișmului despre ufologie – știința care se ocupă cu studiul obiectelor zburătoare neidentificicate – când a oferit acest răspuns. Vorbind despre meteoritul ce a căzut in Rusia în luna februarie, rănind mai multe persoane, prelatul a explicat că oamenii trebuie să își amintească mereu că viața este fragilă „chiar si fără meteoriți”. Mai mult, preotul a arătat că până și unii oameni de știință sugerează ca Soarele și întregul univers se rotesc în jurul Pământului, „nu în sens fizic, ci logic”. Chaplin și-a explicat și bizara teorie: lumea este astfel creată pentru ca viața inteligentă să locuiasca într-un spatiu proportional de mic în comparație cu marimea universului.

Nu știu ce impresie vă lasă cele de mai sus, dar mie îmi produce un zâmbet amar. Pot admite această teorie doar în faza ei de ipoteză, de opinie năstrușnică. Mintea omului face legături de tot felul, iar cu cât e mai exersată cu atât poate să dea rateuri mai… spectaculoase. Dar să te afișeză în spațiul public cu astfel de declarații, să tragi după tine o biserică națională (cum este cea a Rusiei), mi se pare o nesăbuință. Afirmația nu mulțumește pe nimeni. Teologii sunt oripilați, ufologii sunt deranjați și ei. Nici o tabără nu este încântată. În fața unor astfel de inepții nu poți decât să te simți jenat și să cauți mai departe. Eu îmi doresc să-și știu pe îngerii așa cum îi descrie Biblia: ca pe niște duhuri slujitoare, fără corp fizic, dar care sunt tot timpul într-o misiune precisă.

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.