„Încerc să trăiesc fiecare zi ca pe o sărbătoare”

Dacă Europa unită înseamnă realizarea unei uniuni statale sub forma unei federații înseamnă că fiecare popor îsi va cultiva si îmbogatiti permanent identitatea. Nu trebuie sa ne temem ca se va ajunge la o eliminare a identitatii nationale. Cele doua laturi, o uniune federala si o identiate nationala, pot coexista. Trebuie sa facem efortul de a-l cunoaste pe celalalt. Si trebuie sa facem o diferenta clara între identiate nationala si nationalism pentru ca nu sunt nici pe departe acelasi lucru. Identitatea nationala e ceva în firea lucrurilor, e normal, natural sa afirmi ca ai o identiate nationala, pe când nationalismul trebuie blamat cu cea mai mare hotarâre. Sigur ca se face de multe ori greseala ca atunci când îti afirmi credinta în existenta valorilor nationale, a unei identitati, sa fii catalogat imediat drept „nationalist”. E o mare eroare: nationalismul a adus fascismul. Nationalismul înseamna sa fii împotriva cuiva. Nationalist e cel care are un complex de superioritate si considera ca trebuie sa fii împotriva celorlalți fiindcă le ești superior. Acesta este nationalismul. (…) Mie nu îmi plac sarbatorile, dar încerc sa traiesc fiecare zi ca pe o sarbatoare, sa deschid în fiecare zi ochii catre lume ca si cum as vedea-o pentru prima oara. Vreau sa traiesc în mod constient fiecare clipa pe care o am, sa ma bucur de fieare clipa noua, irepetabila, pe care o traiesc. Poate m-a ajutat si experienta de un an si jumatate de peregrinare prin lagarele de concentrare. Când am revenit la existenta în afara acestor lagare, pentru mine a fi fost ca si cum m-as fi nascut din nou. Am început sa vad lumea cu ochii unui nou-născut.

(Boris Pahor, scriitor sloven, acum în vârstă de 99 de ani, și care a trecut prin patru lagăre. În legătură cu trecutul său mai spunea: Dictaturile fasciste, naziste sau comuniste au fost înlocuite de dictatura capitalului)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.