Frații și surorile

F

Universul relaţiilor umane este incredibil de variat. Soţiile au soţii lor; copiii au părinţi; iubiţii au parteneri de viaţă; prietenii se au unii pe alţii. Există veri şi mătuşi şi unchi şi bunici, colegi de şcoală şi de serviciu, rivali şi oameni aflaţi pe picior de egalitate cu tine. Fiecare dintre aceste relaţii se consumă conform propriului set de reguli şi ritualuri, la fel de unice şi de elaborate. Şi totuşi, în ciuda acestei diversităţi şi complexităţi, nici o relaţie nu se compară ca profunzime şi longevitate cu aceea dintre fraţi. O ştiţi şi voi dacă aveţi fraţi sau surori. O ştiţi dacă aveţi mai mulţi copii. O ştiţi chiar dacă nu aţi făcut altceva decât să urmăriţi interacţiunile dintre fraţi.

Din clipa în care ne naştem, fraţii şi surorile noastre ne sunt colaboratori şi complici, modele de urmat în viaţă sau de evitat. Sunt cei cu care ne certăm, protectorii noştri, cei care ne împing înainte sau care ne chinuie, tovarăşii noştri de joacă, sfătuitorii, sursele de invidie şi motivele noastre de mândrie. Ei sunt cei care ne ajută să învăţăm cum să ne rezolvăm conflictele şi cum să nu le rezolvăm; cum să stabilim relaţii de prietenie şi cum să ne înstrăinăm de amici. Surorile îşi învaţă fraţii despre misterul feminin; fraţii îşi învaţă surorile despre enigmele sufletului masculin. Fraţii mai mari învaţă cum să se îngrijească de cei din jur asumându-şi rolul de mentor pentru fraţii mai mici; fraţii mai mici învaţă să fie înţelepţi luând aminte la fraţii mai mari. Soţii şi soţiile, precum şi copiii intră mai târziu în vieţile noastre; părinţii ne părăsesc prea devreme. „Fraţii şi surorile“, susţine sociologul Katherine Conger de la Universitatea California, din Davis, specialistă în relaţii familiale, „ne întovărăşesc pe tot parcursul călătoriei“.

(Excerpt From: Jeffrey KlugerFrati si surori. Cum ne influenteaza viata legaturile fraterne, iBooks.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.