Feriți-vă de neoprotestanți!

F

Iată-l! Într-o dezlănțuire de zile mari. Gigi Becali într-o emisiune TV unde care se isterizează din nou. E în mare vervă – după cum îl puteți vedea – și începe să aleagă grâul de neghină. Discursul său militant ordodox nu mai dă nici o șansă cultelor neoprotestante. Dacă vreunui baptist îi trece prin cap să pună ștampila pe dânsul… e interzis. Apoi, ca să ne cuprindă pe toți, spune că nici un pocăit să nu vină. De ce? Simplu: toți suntem niște sataniști. Ne-am lepădat de Hristos, am întors spatele tainelor Bisericii, am îndrăznit să ne manifestăm diferit.
Scriu aceste rânduri zâmbind. Ca să fiu bine înțeles, puteți afla că nu mă simt deloc lezat de declarațiile d-lui Becali. Un sfat din bătrâni spune să ne mai și uităm la cine vorbește… Mai mult. Cred că trebuie să fim înțelegători cu candidatul nostru: e în (anti)campanie electorală. Rar mai găsești pe cineva să spună cine să nu-l voteze. Biserica Ortodoxă Română ar trebui să-l premieze pentru aceste declarații. Ultraconservatorii (din spațiul ortodox) ar trebui să jubileze, să arunce cu pălăriile în tavan. În sfârșit cineva care ne-a spus-o de la obraz.
Las la o parte intoleranța primitivă a domnului din Pipera. Probabil că aș cere prea mult. Toleranța este un reflex al civilizației, iar civilizația se dobândește altfel decât aruncând cu banii într-o parte și-n alta. Mă uimesc totuși de categoria în care am fost puși: satanismul. Poate nici asta nu m-ar îngrijora dacă n-aș ști ce incultură teologică zace pe la noi. Nu puțini vor crede afirmația și o vor prelua. Astfel, neoprotestantimul nu e doar pseudo-creștin, ci e chiar anti-creștin. Grozav lucru!
În încheiere, d-le Becali vă rog să fiți liniștit. Pentru mine ați fost clar. Nu mai am nici o șansă decât – poate – să aștept un samaritean milos. Cum situația e jalnică, nici nu mai contează confesiunea. Vă oferiți?!

comentarii

 • Interesant cum domnia sa a trăit cu impresia că pocăiții l-ar vota! Oricum, îl apreciez: sfatul lui e cel mai pertinent din câte a dat în ultima vreme: „Nu mă votați!”. Poți să refuzi o astfel de cerere?! Mi-e atât de drag, încât îl ascult până în cel mai mic detaliu…

  P.S. Lâsând gluma și ironia la o parte, și eu cred la fel referitor la concluzia trasă în urma acestei apariții televizate. Întrucât este cunoscut ca și un militant și „apologet” ortodox, să nu ne mire așadar o asociere în viitorul apropiat cu satanismul. Față de toate aceste teologumene ale domnului Becali, nu putem zice decât – Doamne ai milă!

  • Îmi place concluzia ta. Subscriu!
   Nu cred că ar trebui să-l luăm prea în serios, chiar dacă spusele lui sunt revoltătoare. E scandalos ca într-o lume ce-și strigă toleranța pe ulițe să mai găsești astfel de indivizi. Dar, România este încă țara unde totul rămâne posibil…

 • Cand esti mort tu nu simti nimic , doar cei din jut sufera , la fel e Si cand esti prost !
  Daca ajung in pozitii politice oameni ca acest analfabet atunci nu ma Mir ca Romania o tine tot inte-o criza de orice natura !

  • Drept ai grăit, dragul meu.
   Cred și eu la fel. Când astfel de oameni ne reprezintă… la ce să te mai aștepți?!
   Doamne ai milă!

 • Interesant cum domnia sa a trăit cu impresia că pocăiții l-ar vota! Oricum, îl apreciez: sfatul lui e cel mai pertinent din câte a dat în ultima vreme: „Nu mă votați!”. Poți să refuzi o astfel de cerere?! Mi-e atât de drag, încât îl ascult până în cel mai mic detaliu…

  P.S. Lâsând gluma și ironia la o parte, și eu cred la fel referitor la concluzia trasă în urma acestei apariții televizate… Întrucât este cunoscut ca și un militant și „apologet” ortodox, să nu ne mire așadar o asociere în viitorul apropiat cu satanismul. Față de toate aceste teologumene ale domnului Becali, nu putem zice decât – Doamne ai milă!

  • Așa spun și eu. Ești într-o bună măsură descumpănit când auzi ce se poate debita… Cât despre personaj… nu mai am ce spune.

 • CHIAR DE IERI ESTE STIREA CA UN JURNALIST DE LA RAI(RADIOTELEVIZIUNEA ITALIANA) A FOST TRIMIS ACASA PENTRU CA A PUS UNELE INTREBARI CU FOND RASIST SUPORTERILOR UNEI ECHIPE(SI A PUBLICAT INTERVIUL) .CRED CA NU ESTE CAZUL NOSTRU PENTRU CA JURNALISTII NOSTRI IL PROVOCAU CUM AI PROVOCA UN COPILAS DE DOI ANI JUMATATE PENTRU A VEDEA CE CUVINTE NOI A MAI INVATAT. SI NU-I DE MIRARE CA NU A INVATAT LUCRURI BUNE…(SUNT ASA IEFTINE DROGURILE IN ROMANIA????)

  • Da, mai este mult până vom ajunge și în România la o asemenea justețe. Sigur că trebuie menținută o anumită igienă a spațiului public.
   Fiți binecuvântat!

 • Repet aici ce ce am scris pe blogul pastorului Petru Lascău: „Domnu’ Becali este un caz tipic de perseverenta în ignorantă!”

  Alin Cristea îl servea pe domnu’ Becali cu o porție de ironie:
  „Din lumea necuvîntătoarelor: Gigi Becali s-a trezit iar vorbind… 🙂

  El nu… cuvîntă, el doar folosește corzile vocale, mai puțin circumvoluțiunile creierului…”

 • Ar fi bine ca înainte sa se închidă în casa lui de la Pipera să îşi ia ceva provizii în materie de cărţi. Nu de alta, dar îi doresc ridicare grabnică din negura inculturii.

  • Sper să te audă preopinentul. Deși cred că nu se va închide… și nici nu se va ridica din amintita negură.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.