Exercițiu de neuitare: Herbert Spencer

E

La 27 aprilie 1820 s-a născut unul dintre cei mai mari gânditori moderni: Herbert Spencer. Fiu al unui educator responsabil care provenea dintr-o familie de profesori. Cu lecturi întinse încă din copilărie – sub atenția tatălui – Herbert s-a dezvoltat într-un mediu extrem de promițător. La 13 ani intră sub îndrumarea directă a pastorului Thomas Spencer, unchiul său. Urmează studii universitare, iar la 22 de ani începe să scrie la un ziar radical numit The Nonconformist. Încet-încet el a dezvoltat un sistem filozofic și politic ce ținea cont deopotrivă de clasa înaltă a societății, dar nu-i uita nici pe muncitori și oamenii de rând. Strategiile sociale propuse de el erau receptate cu neîncredere inițial (ca orice noutate), dar apoi începeau să fie acceptate tot mai mult.

În opera sa principală, Sistem de filozofie sintetică el susținea că domeniul fizic, cel organic și cel social se află într-o strânsă legătură și se dezvoltă după aceleași principii evolutive, schimă sugerată de evoluția speciilor biologice. A conceput teoria unei evoluții a societății omenești, datorită diviziunii muncii, de la hoardele nediferențiate până la civilizațiile avansate. Mare suținător al pieței libere, a văzut în această practică singura șansă ca cei slabi să se afirme. Controversata filozofie laissez-faire a gânditorului britanic a fost aspru criticată de William Graham Sumner, dar și susținută frenetic de Lester French Word.

Spencer a construit unul dintre cele mai provocatoare sisteme filozofice. A fost admirat până la delir, dar și hulit în mod vehement, fapt care-l așează pe soclul celor influenți oameni din epoca victoriană. A dovedit că se poate să-ți aperi doctrina cu argumente, să rămâi ferm, marcându-ți profund generația. Teoria sa politică și sociologică este și azi extrem de fecundă. Va rămâne mereu o referință și va suscita mereu comentarii de tot felul. Să nu-l uităm nici noi!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.