Dragonul, dar nu balaurul

D

Să fim sinceri. De câte ori ne gândim la dragon, ne gândim de fapt la un balaur cu un număr variabil de capete sau ceva de genul ăsta. E greu să scăpăm de această uzanța atât de exploatată în mitologie și în cinematografie. Încercând să facem dreptate acestui concept, afirmăm că – în Evul Mediu – însemna și altceva. Ceva cu totul diferit. Este vorba despre un tip de soldat care era în mare vogă în secolul XVI.

După cum se observă în fotografia alăturată, țanțoșul soldat făcea parte din cavaleria medievală. Dotat după toate uzanțele vremii, el poseda însă o muschetă scurtă, care ea însăși se numea dragon (datorită formei). Dragonii erau organizați în companii, iar ofițerii care comandau aveau grade de infanterie. În secolul XVIII, termenul dragon denumea membrii anumitor regimente de cavalerie. Atât termenul, cât și funcția au dispărut în secolul XX, odată cu dispariția cavaleriei.

Așadar, vreme de secole soldații-dragon au fost nucleul dur al cavaleriei medievale târzii. Înfipți adânc în modernitate, dragonii au rezistat până aproape de vremea noastră. Acum nu-i mai avem. Nici pe cei preistorici (reptilele), nici pe cei medievali (soldații), dar îi avem cu putere de simbol și de personaje de film. Dar spirit cavaleresc mai avem?! Sper că da…

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.