Despre Vechiul Testament

D

Într-o lucrare dedicată Vechiului Testament, autorul creștin Philip Yancey face câteva afirmații interesante. Nefiind teolog de sistem nu trebuie să vă așteptați la analize riguroase. Cu toate acestea, a citi cartea Biblia pe care a citit-o Isus e o treabă bună. V-o recomand cu drag, dacă încă n-ați lecturat-o.

„De câte ori citim Vechiul Testament, citim Biblia pe care a citit-o şi folosit-o Isus. Acestea sunt rugăciunile pe care le-a făcut Isus, poeziile pe care le-a memorat, cântecele pe care le-a cântat, povestirile spuse înainte de culcare când era copil, profeţiile la care a meditat.”

„La fel ca o bătaie necontenită de tobă, pe paginile Vechiului Testament auzim mesajul consecvent că lumea se învârte în jurul lui Dumnezeu, nu în jurul nostru.”

„Din Vechiul Testament învăţăm cum lucrează Dumnezeu, un mod de lucru care ne ia prin surprindere. Dumnezeu acţionează încet, imprevizibil şi paradoxal.”

„Vechiul Testament ne oferă indicii referitoare la tipul de istorie pe care o scrie Dumnezeu. Istoria lui Dumnezeu se concentrează, în consecinţă, asupra celor care-I rămân credincioşi Lui, indiferent cum se desfăşoară lucrurile.”

„Dacă lecţia cea mai importantă a Vechiul Testament e că Dumnezeu este personal şi apropiat de oameni, lecţia cea mai importantă despre fiinţele umane este că noi avem valoare. Ceea ce spunem, cum ne purtăm, chiar şi ceea ce gândim şi simţim, toate aceste lucruri au un efect enorm asupra lui Dumnezeu. De fapt, ele au implicaţii cosmice.”

„Până la urmă am început să iubesc Vechiul Testament pentru că îmi oferea o istorie în care eram cuprins şi eu. Pe măsură ce m-am familiarizat cu personajele care s-au străduit în diverse moduri să se înţeleagă cu Dumnezeu m-am regăsit pe mine însumi în ele. În unele perioade m-am identificat cu Iov, cu Iacov, cu Învăţătorul din Eclesiastul, cu psalmiştii în stările lor sufleteşti schimbătoare. Mi-am descoperit propria viaţă prin viaţa lor cu Dumnezeu.”„De câte ori citim Vechiul Testament, citim Biblia pe care a citit-o şi folosit-o Isus. Acestea sunt rugăciunile pe care le-a făcut Isus, poeziile pe care le-a memorat, cântecele pe care le-a cântat, povestirile spuse înainte de culcare când era copil, profeţiile la care a meditat.”

comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.