Despre 1 Mai

D

1 Mai este Ziua Internațională a Muncii. Sărbătoarea are o origine interesantă și chiar diferită de felul în care a fost receptată uneori. Obișnuim să o asociem cu perioada comunistă deoarece erau tot felul de manifestări pe atunci. Însă lucrurile stau altfel.

Prin urmare, ȘTIAȚI CĂ?

  • în 1889 Congresul Internaționalei Socialiste a declarat prima zi din mai drept Ziua Internațională a Muncii?
  • se comemoratu victimele grevei generale din Chicago (1886), căzute în timpul demonstrațiilor pașnice?
  • greva din Chicago a început în 1872 la New York, unde 100 de muncitori protestau împotriva orarului prelungit de lucru?
  • în România s-a sărbătorit prima dată de către socialiști, în anul 1890?
  • există țări precum Australia și Elveția în care 1 Mai nu se sărbătorește, dar nici chiar în America nu mai este o sărbătoare oficială?
  • naziștii și comuniștii au folosit propagandistic sărbătoarea?
  • în 2003 Blocul Național Sindical din țara noastră a încercat organizarea unei adunări populare, dar criticile nu au întârziat să apară?

Putem încerca și o concluzie?

Ziua Internațională a Muncii s-a născut pe fondul nemulțumirilor clasei muncitoare într-o țară care s-a considerat farul națiunilor (America), iar azi se sărbătorește în afara acestei țări. Ar mai fi ceva: totalitarismele europene au găsit în 1 Mai o sărbătoare ideologică binevenită. Muncitorimea trebuia stimulată într-un fel, iar iluzia protectoare avea nevoie de mitologia ei.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.