De ce suntem aici, noi oamenii?

D

Acesta este titlul prelegerii pe care Stephen Hawking o va susține la o conferință Google Zeitgest în această săptămână. După cum se știe, Hawking este cel mai cunoscut om de știință britanic. Ateu de sistem, a emis teoriile despre găurile negre și despre nașterea universului, teorii care sunt din ce în ce mai îndrăgite.

Într-un interviu recent pentru The Guardian, savantul afirma: Nu există rai sau viață după moarte. Sunt doar povești pentru cei ce se tem de întuneric. Apoi, aplicând aceeași temă la nivel personal, spunea: Am trăit cu spectrul unei morți timpurii în ultimii 49 de anii și nu îmi este frică de moarte, dar nici nu mă grăbesc să mor fiindcă mai am atât de multe de făcut. Privesc creierul ca fiind un computer care nu va mai funcționa atunci când componentele sale se vor strica.

Hawking crede că tehnologia modernă și noile instrumente ne vor ajuta în continuare să găsim amprente de la începutul universului, iar descoperirile ne vor face să înțelegem cum ne-am câștigat locul în spațiu. Pozitivist convins, fizicianul crede cu înverșunare în supremația științei moderne. Continuă să promoveze o viziune empiricistă asupra lumii, viziune care – să recunoaștem – este tot mai comodă multora.

După cum observăm, Hawking este foarte activ. Scrie, conferențiază și intră în polemică deschisă cu mulți apologeți. Va reuși oare apărarea teistă să-i țină piept? În ce măsură argumentele noastre (de la Toma din Aquino încoace) rezistă în fața acestor atacuri? Îngrijorător este faptul că tot mai mulți intelectuali pleacă urechea, privind cu tot mai multă suspiciune bisericile locale. Cred că teologiei contemporane i se arucă mânușa. Trebuie s-o prindem și să luptăm cu cele mai rafinate argumente posibile. Să ne urăm succes!


Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.