Anunțată cu ceva timp înainte, săptămâna aceasta poartă semnul distinctiv al tehnologiei. Marii producători au anunțat surprize de tot felul. Apple și Microsoft se vor întrece din nou. Alte brand-uri (mai mult sau mai puțin cunoscute) își vor disputa victoria asupra ochiului tot mai rafinat al contemporanilor noștri. Noi tablete și accesorii vor umple de emoție vizitatorii curioși. Vom asista probabil la o nouă desfășurare de forțe care – se spune – va face extrem de bine pieței IT.
Filozoful Jacques Ellul a spus-o cu mult timp în urmă. În lucrările sale de o acuitate de-a dreptul profetică, ne atrăgea atenția că omul modern se va lega într-o asemenea măsură de tehnologie precum anticul s-a legat de natură. Secole la rând oamenii au perceput natura ca o realitate ce se întrepătrunde cu propria lor existență, dar va veni vremea (și acum a și venit!) când oamenii vor vedea produsele tehnologiei drept extensii ale propriei persoane. S-a schimbat doar obiectul venerării – de pe natură lucrurile s-au comutat pe tehnologie.
O seamă de critici ai post-modernismului nostru desuet au spus-o și ei. Faptul că omul contemporan nu se mai îndoiește de validitatea științei, faptul că-și pune întreaga încredere în aparate electronice tot mai performante, dovedește o anumită formă de dependență. Senzorialitatea este serios avariată prin contactul prelungit cu tastatura, atingerea unui ecran, călătoriile virtuale etc. Ei bine, îmi veți spune, dar tu nu ne scrii aceste rânduri de la un computer?! Ba da! Tocmai aici ar fi ideea. Eu cred că ne putem folosi de tehnica avansată ce ni se pune la dispoziție, dar mai cred că trebuie s-o vedem mereu ca și un mijloc. Să nu fie niciodată un scop în sine. Venerarea de care suntem capabili trebuie s-o îndreptăm spre lucruri mult mai puțin palpabile. Dacă ne vom rezuma viața doar la realități de tipul celor oferite în această săptămână, mă tem că vom deveni la fel de mecanici precum sunt mașinăriile din jurul nostru.
Videoclipul de mai jos ilustrează partea cea mai spectaculoasă a dezvoltării tehnologice. Este vorba de luarea cu aslt al spațiului, această curiozitate mondială în care se investesc sume colosale.
Să dăm dovadă de maturitate, așadar. Să fim oameni cu discernământ. Seducția propriului avans n-ar trebui să ne răpună. Toate ne sunt date spre a ne fi de folos, iar de nu ne sunt trebuie să le lăsăm neatinse. Necesitatea ar trebui să fie mereu considerată ca atare, iar pasiunile noastre să fie îndreptate spre lucruri mult mai înalte. Chiar și în acastă săptămână…
De-ale tehnologiei
D