Colindele: secolul XIX

C

La începutul secolului al XIX-lea, scriitorii și-au imaginat Crăciunul din perioada Tudor ca un moment de sărbătoare de suflet. În 1843, Charles Dickens a scris romanul Colind de Crăciun, care a ajutat la revigorarea „spiritului” de Crăciun și a bucuriei sezonului. Popularitatea sa imediată a jucat un rol major în portretizarea Crăciunului ca o sarbatoare de familie, a bunăvoinței, și compasiunii. Dickens a încercat să descrie Crăciunul ca un festival al generozității centrat pe familie, în contrast cu tradițiile comunității și bisericii, a căror respectare s-a diminuat spre sfârșitul secolul al 18-lea și începutul secolului al XIX-lea. Suprapunând viziunea sa umanitară a sărbătorii, în ceea ce a fost numit „Filozofia colindului”, Dickens a influențat multe aspecte ale Crăciunului care sunt celebrate astăzi în cultura occidentală, cum ar fi reuniunile de familie, mâncarea și băutura de sezon, dansul, jocurile, și o generozitate festivă a spiritului. O frază proeminent din poveste, „Crăciun fericit”, a fost popularizată în urma apariției poveștii. Aceasta a coincis cu apariția Mișcării Oxford și creșterea anglo-catolicismul, care a condus la o renaștere în ritualurile tradiționale și ritualurile religioase. 

În 1843, prima felicitare comercială de Craciun a fost tipărită de Sir Henry Cole. Revigorarea colindelor de Crăciun a început cu Colinde antice și moderne de Crăciun de William Sandys (1833), cu prima apariție în presa scrisă a colindelor Primul Crăciun, Am văzut trei nave, Ascultă cântecul îngerilor heralzi și Dumnezeu să ne aibă în paza lui, domnilor, popularizate de Dickens în Colind de Crăciun. În Marea Britanie, bradul de Crăciun a fost introdus la începutul secolului al XIX-lea ca urmare a uniunii personale cu Regatul Hanovra a lui Charlotte de Meck-lenburg-Stre-litz, soția regelui George III. În 1832, viitoarea Regina Victoria a scris despre bucurie ei de a avea un pom de Crăciun, cu lumânări agățate, ornamente, și cadouri plasate în jurul lui. După căsătoria cu vărul ei german Prințul Albert, din 1841 obiceiul a devenit mai larg răspândit în Marea Britanie. O imagine a familiei regale britanice cu pomul de Crăciun la Castelul Windsor a creat senzație atunci când a fost publicată în Illustrated London News în 1848. O versiune modificată a acestei imagini a fost publicată în Statele Unite în 1850. Prin 1870, pomul de Crăciun a devenit comun in America. 

În America, interesul Crăciunului a fost reînviat în 1820 prin mai multe povestiri de Washington Irving, care apar în Crochiul lui Geoffrey Pastel, Gent și Vechiul Crăciun. Povestirile lui Irving descriu festivități engleze de Crăciun armonioase și inimoase pe care le-a trăit cât timp a locuit la Aston Hall, Birmingham, Anglia, care au fost în mare măsură abandonate, iar el a folosit tractul Justificarea Crăciunului(1652) a tradițiilor englezești vechi de Crăciun, pe care le-a transcris în jurnal ca un format pentru povestirile sale. 

În 1822, Clement Clarke Moore a scris poemul O vizită la Sf. Nicolae (cunoscut popular prin primul său vers: A fost cu o noapte înainte de Crăciun). Poemul a ajutat la popularizarea tradiției schimbuloui de cadouri, și sezonul de cumpărături de Crăciun a început să câștige o importanță economică. Așa a început și conflictul cultural dintre semnificația spirituală a sărbătorii și mercantilismul asociat pe care unii îl văd ca o distrugere a sărbătorii. În cartea sa din 1850 Primul Crăciun în Noua Anglie, Harriet Beecher Stowe include un personaj care se plânge că adevăratul sens al Crăciunului a fost pierdut printre cumpărături. În timp ce celebrarea Crăciunului nu era încă un obicei în unele regiuni din SUA, Henry Wadsworth Longfellow a detectat „o stare de tranziție a Crăciunului aici, în Noua Anglie”, în 1856. „Vechiul sentiment puritan îl împiedică să fie o sărbătoare veselă, consistentă, deși în fiecare an evoluează.” În ziarul Reading, Pennsylvania se remarca în 1861, „Chiar și prietenii noștri prezbiterieni care până în prezent au ignorat cu fermitate Crăciunul – au deschis ușile bisericii lor și s-au adunat cu vigoare pentru a sărbători aniversarea nașterii Mântuitorului.” Prima Biserică Congregațională din Rockford, Illinois, „deși cu un spirit autentic puritan”, s-a „pregătit pentru o mare sărbătoare de Crăciun”, a scris un jurnalist de știri  în 1864. În anul 1860, paisprezece state, inclusiv mai multe din Noua Anglie, au adoptat Crăciunul ca sărbătoare legală. În 1875, Louis Prang a introdus felicitarea de Crăciun pentru americani. El a fost numit „părintele felicitărilor americane de Crăciun”. În 1885 Crăciunul a fost declarat oficial sărbătoare federală în Statele Unite ale Americii. 

(Fragmente din lucrarea Crăciunul – obiceiuri și tradiții, de Nicolae Sfetcu, 2016)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.