Colindele: secolul XIX

C

La începutul secolului al XIX-lea, scriitorii È™i-au imaginat Crăciunul din perioada Tudor ca un moment de sărbătoare de suflet. ÃŽn 1843, Charles Dickens a scris romanul Colind de Crăciun, care a ajutat la revigorarea „spiritului” de Crăciun È™i a bucuriei sezonului. Popularitatea sa imediată a jucat un rol major în portretizarea Crăciunului ca o sarbatoare de familie, a bunăvoinÈ›ei, È™i compasiunii. Dickens a încercat să descrie Crăciunul ca un festival al generozității centrat pe familie, în contrast cu tradiÈ›iile comunității È™i bisericii, a căror respectare s-a diminuat spre sfârÈ™itul secolul al 18-lea È™i începutul secolului al XIX-lea. Suprapunând viziunea sa umanitară a sărbătorii, în ceea ce a fost numit „Filozofia colindului”, Dickens a influenÈ›at multe aspecte ale Crăciunului care sunt celebrate astăzi în cultura occidentală, cum ar fi reuniunile de familie, mâncarea È™i băutura de sezon, dansul, jocurile, È™i o generozitate festivă a spiritului. O frază proeminent din poveste, „Crăciun fericit”, a fost popularizată în urma apariÈ›iei poveÈ™tii. Aceasta a coincis cu apariÈ›ia MiÈ™cării Oxford È™i creÈ™terea anglo-catolicismul, care a condus la o renaÈ™tere în ritualurile tradiÈ›ionale È™i ritualurile religioase. 

ÃŽn 1843, prima felicitare comercială de Craciun a fost tipărită de Sir Henry Cole. Revigorarea colindelor de Crăciun a început cu Colinde antice È™i moderne de Crăciun de William Sandys (1833), cu prima apariÈ›ie în presa scrisă a colindelor Primul Crăciun, Am văzut trei nave, Ascultă cântecul îngerilor heralzi È™i Dumnezeu să ne aibă în paza lui, domnilor, popularizate de Dickens în Colind de Crăciun. ÃŽn Marea Britanie, bradul de Crăciun a fost introdus la Ã®nceputul secolului al XIX-lea ca urmare a uniunii personale cu Regatul Hanovra a lui Charlotte de Meck-lenburg-Stre-litz, soÈ›ia regelui George III. ÃŽn 1832, viitoarea Regina Victoria a scris despre bucurie ei de a avea un pom de Crăciun, cu lumânări agățate, ornamente, È™i cadouri plasate în jurul lui. După căsătoria cu vărul ei german PrinÈ›ul Albert, din 1841 obiceiul a devenit mai larg răspândit în Marea Britanie. O imagine a familiei regale britanice cu pomul de Crăciun la Castelul Windsor a creat senzaÈ›ie atunci când a fost publicată în Illustrated London News în 1848. O versiune modificată a acestei imagini a fost publicată în Statele Unite în 1850. Prin 1870, pomul de Crăciun a devenit comun in America. 

ÃŽn America, interesul Crăciunului a fost reînviat în 1820 prin mai multe povestiri de Washington Irving, care apar în Crochiul lui Geoffrey Pastel, Gent È™i Vechiul Crăciun. Povestirile lui Irving descriu festivități engleze de Crăciun armonioase È™i inimoase pe care le-a trăit cât timp a locuit la Aston Hall, Birmingham, Anglia, care au fost în mare măsură abandonate, iar el a folosit tractul Justificarea Crăciunului(1652) a tradiÈ›iilor englezeÈ™ti vechi de Crăciun, pe care le-a transcris în jurnal ca un format pentru povestirile sale. 

ÃŽn 1822, Clement Clarke Moore a scris poemul O vizită la Sf. Nicolae (cunoscut popular prin primul său vers: A fost cu o noapte înainte de Crăciun). Poemul a ajutat la popularizarea tradiÈ›iei schimbuloui de cadouri, È™i sezonul de cumpărături de Crăciun a început să câștige o importanță economică. AÈ™a a început È™i conflictul cultural dintre semnificaÈ›ia spirituală a sărbătorii È™i mercantilismul asociat pe care unii îl văd ca o distrugere a sărbătorii. ÃŽn cartea sa din 1850 Primul Crăciun în Noua Anglie, Harriet Beecher Stowe include un personaj care se plânge că adevăratul sens al Crăciunului a fost pierdut printre cumpărături. În timp ce celebrarea Crăciunului nu era încă un obicei în unele regiuni din SUA, Henry Wadsworth Longfellow a detectat „o stare de tranziÈ›ie a Crăciunului aici, în Noua Anglie”, în 1856. „Vechiul sentiment puritan îl împiedică să fie o sărbătoare veselă, consistentă, deÈ™i în fiecare an evoluează.” ÃŽn ziarul Reading, Pennsylvania se remarca în 1861, „Chiar È™i prietenii noÈ™tri prezbiterieni care până în prezent au ignorat cu fermitate Crăciunul – au deschis uÈ™ile bisericii lor È™i s-au adunat cu vigoare pentru a sărbători aniversarea naÈ™terii Mântuitorului.” Prima Biserică CongregaÈ›ională din Rockford, Illinois, „deÈ™i cu un spirit autentic puritan”, s-a „pregătit pentru o mare sărbătoare de Crăciun”, a scris un jurnalist de știri  în 1864. ÃŽn anul 1860, paisprezece state, inclusiv mai multe din Noua Anglie, au adoptat Crăciunul ca sărbătoare legală. ÃŽn 1875, Louis Prang a introdus felicitarea de Crăciun pentru americani. El a fost numit „părintele felicitărilor americane de Crăciun”. ÃŽn 1885 Crăciunul a fost declarat oficial sărbătoare federală în Statele Unite ale Americii. 

(Fragmente din lucrarea Crăciunul – obiceiuri È™i tradiÈ›ii, de Nicolae Sfetcu, 2016)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

SoÈ›, tătic È™i pălmaÈ™ pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil È™i gata să văd binele chiar È™i unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile È™i iau asupra mea orice povară ce are legătură cu ÃŽmpărăția Lui. Alături de soÈ›ia mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul È™i Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca È™i inevitabilele curiozități – le veÈ›i găsi în conÈ›inutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflaÈ›i mă reprezintă, cu toate frământările È™i modestele mele aprecieri.