Ce e o experiență?

C

Ceva care sparge o rutină politicoasă și pentru o scurtă perioadă ne permite să urmărim lucrurile cu sensibilitatea accentuată dată de noutate, pericol sau frumusețe. Experiența înseamnă să deschizi ochii mari, într-un fel încare nu o facem de obicei, și dacă două persoane deschid ochii în același timp, ne putem aștepta ca aceasta să-i apropie. Două persoane surprinse de un leu în junglă vor fi (dacă supraviețuiesc experienței) triangular legați prin ceea ce au trăit împreună.

În acest fel definește scriitorul Alain de Botton ideea de experiență. În spiritul cărții Eseuri de îndrăgostit (Humanitas, 2007), această definiție este aplicată relației sentimentale. Totuși, prin extrapolare, ea poate fi aplicată și la nivel individual. Caracterul surprinzător al unui eveniment sau fenomen poate naște o experiență. Ceva care să te miște din temelii, care să presupună o redefinire.

Merită să reflectăm la propriile experiențe. Cred că avem nevoie de astfel de momente și ele, într-un fel, ne compun existența. Ce bine dacă am prinde așa cum se cuvine lecțiile lor…

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.