Când ura naște ură

C

 

hienaDomnița din imagine se numește Irma Grese și a fost una dintre torționarele cele mai harnice ale regimului nazist. A acționat la Aushwitz și era supranumită Hiena sau, după unii, îngerul blond de la Auschwitz. Abuzată de mică, această ființă a avut o copilărie marcată de traume și suferință. La 12 mama ei s-a sinucis, iar tumultul emoțional al fetiței a atins cote maxime. A încercat mereu să se adapteze la viață, să-și afle propriul drum, dar n-a reușit. Simțea cum tentativele ei erau sortite eșecului, iar viața parcă-i stătea împotrivă.

Toate s-au rezolvat, într-un fel, când a aderat la ideile naziste. Și-a găsit refugiul în utopiile unui sistem totalitar, deși tatăl ei s-a opus cât a putut acestei adeziuni. I-a interzis ani la rând înscrierea în Liga Fetelor Germane (o binecunoscută organizație hitleristă), dar, până la urmă, fata a fost de neoprit. S-a infiltrat în rândurile membrilor SS, dând dovadă de multă convingere, sârg și vehemență. Urmează cursurile pentru a deveni gardian, iar în martie 1943 este transferată la Auschwitz. I se încredințează nu mai puțin de 30.000 de prizoniere, ocupând a doua poziție de autoritate în lagăr. A schingiuit și a ucis atâtea deținute cât niciodată n-a fost în stare să le numere. Supraviețuitoarele povestesc despre o ură fără margini și despre metode macabre de tortură. Iar după ce, în 1945 a fost capturată de armata britanică, în timpul procesului, s-a dovedit cea mai sfidătoare dintre toți inculpații. A primit pedeaspa cu moartea, iar martorii povestesc faptul că nu a schițat niciun gest. Înainte de a fi executată era auzită fredonând cântece naziste și, după câte se pare, fără să regrete nimic din ce a făcut.

Iată cum un om – chiar o femeie – poate fi înrăită în mod sistematic. Apoi, după ce viața oricum fusese crudă cu ea, intră într-un sistem totalitar, cadrul este deja „perfect”. Nazismul i-a venit Irmei precum o mânușă, dar – din păcate – în sensul tragic al cuvântului. Dincolo de atrocitățile comise, ne surprinde faptul că n-a regretat nimic și nu a schițat nici cel mai mic gest de vinovăție. A răspândit în jur numai ură și durere, încercând, probabil, să se răzbune pe propria soartă. În loc să învingă răul prin bine, a continuat să persiste în rău până la autodistrugere. E trist, dar istoria recentă cunoaște și astfel de cazuri!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.