Autoevaluare: Alexandru Cizek

A

Numele-mi este tipic slav, mai precis central-european, și îl poartă de drept o păsăruică a marilor păduri ce nu îndrăgește nicicum colivia oricare ar fi ea: națională, profesională sau conjugală. Partea românească, puternică în mine, mă trage mereu înapoi… ieri… Am fost comparatist din dragoste și latinist în silă. Am to(n)t căzut „între scaune” și la bătrânețe cahir cu tuhăsul în baltă. Sunt însă tatăl unei fete minunate care poartă numele bunicii, dar care duce în spate tot Turnul Babel.

(Din Cartea cu bunici, Humanitas, 2008)

De observat candoarea d-lui profesor (pentru că A. Cizek este un mare profesor) și felul zglobiu de a-și prezenta parcursul. Pirueta onomastică este făcută cu gust, fără a încărca prezentarea. Devenirea sa profesională este prezentată cu un lux de sinceritate, subliniind încă o dată – dacă mai era nevoie – că omul face în viață și lucruri care nu-i sunt întotdeauna pe plac. Elogiul adus propriei fiice mi se pare superb!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.