Alexandru Dragomir (4)

A

Dacă în postarea precedentă am adus vorba despre IDEOLOGIE, iată-ne acum în fața unui alt subiect. Este o cugetare notată în jurnal de Alexandru Dragomir în anul 1978 și care este de o actualitate perenă, aș zice.

După cum veți vedea, avem aici o explicare a politicului prin intermediul științei și a civilizației. Pasajul poate fi citit și în cheie utilitaristă, fiind de fapt o critică fină a acestei filozofii.

Așadar…

Știința pustiește tot exteriorul. Dispar specii de animale, de plante, de păduri, păsări, jivine, dealuri și rămânem într-o grădină de legume, cereale etc. în care tot ce nu e util omului e buruiană. Util înseamnă că nu mai există de fapt pădurea, sălbăticiunile, florile, ploaia – așa cum sunt ele, când erau altceva decât mul și atât. O să rămânem cu pudeli, ploșnițe, șobolani și mâțe de casă.

Util omului înseamnă funcție de om și om înseamnă oameni, adică societate. O lume exterioară, funcție de om ca societate omenească, este o lume politică. Politica administrează lumea azi și mâine, în totalitatea ei.

(15 septembrie 1978)

comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.